Skip to main content

 

Az óceánban élő, szén-dioxid elnyelésre képes algák és egyéb apró organizmusok élelmének biztosításával segítik az Antarktiszról leváló legnagyobb jéghegyek a globális felmelegedés lassítását - derült ki egy új tanulmányból.

A hatalmas jéghegyek, amelyek száma megszaporodhat a következő évtizedekben a klímaváltozás miatt, olvadásuk közben vasat és egyéb tápanyagokat engednek a Déli-óceánba, élelemben gazdag közeget biztosítva az apró élőlények számára, amelyek növekedésük során kivonják a szén-dioxidot a légkörből, így segítik a klímaváltozás lassítására irányuló emberi erőfeszítéseket.

hirdetés

A szakemberek becslése alapján az antarktiszi jéghegyek táplálta algavirágzás évente 10-40 millió tonnányi szén-dioxidot köt meg, ami nagyjából Svédország, vagy Új-Zéland éves kibocsátásával egyenlő.

Eddig elenyészőnek tartottuk

A 18 kilométernél is hosszabb jégtömbök munkájának áldásos hatását mostanáig elenyészőnek és területileg korlátozottnak vélték a szakemberek. "Nagyon meglepett bennünket, hogya hatás akár 1000 kilométerre is kiterjedhet- mondta Grant Bigg, a Sheffieldi Egyetem professzora, a Nature Geoscience című folyóiratban közölt tanulmány egyik szerzője.

A kutatók 17 hatalmas antarktiszi jéghegy műholdas felvételeit tanulmányoztak 2003 és 2013 között. Eredményeik szerint a szelek és az áramlatok szállította tápanyagoknak köszönhetően az algák a jéghegyek több száz kilométeres körzetében festették zöldebbre a vízfelszínt.

 

Az algák növekedésük során kivonják a szén-dioxidot a légkörből, így segítik a klímaváltozás lassulását, Forrás: Flickr / Jaime Brown

Egyszerre körülbelül harminc jéghegy úszik az Antarktisznál

Egyszerre általában harminc nagy jéghegy úszkál az Antarktisz térségében és a jégóriások évekig is fennmaradnak. A kisebbekkel összehasonlítvaa nagy méretű jéghegyeknek rendkívül nagy szerepük van az óceánok trágyázásában.

Bigg szerint az emberi tevékenységből származó üvegházhatású gázok globális kibocsátásának mennyisége nagyjából két százalékkal növekszik évente. "Ha ezek a hatalmas jéghegyek nem lennének, ez az érték 2,1-2,2 százalék lenne" - mutatott rá a szakember.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Nyitókép: Chilei jéghegy: az óceánba juttatott vas és egyéb tápanyagok az algák szaporodását segítik elő, Forrás: hemis.fr/Cordier Sylvain

TOP 5