Skip to main content

 

Egyre nagyobb árat fizetünk a klímaváltozásért, ami most már nem csak a tudósok, hanem a közemberek számára is egyre nyilvánvalóbb. Az ár sajnos emberhalálokban is mérhető, mutatjuk az év statisztikáját.

A Föld átlaghőmérséklete a 2014 január–októberi időszakban 0,57 Celsius-fokkal volt magasabb az átlagosnál. A Meteorológiai Világszervezet jelentése szerint „nincs megállás a globális felmelegedésben”, ez lehet a természeti katasztrófák hátterében is.

hirdetés

Az óceánok átlaghőmérséklete rekordot döntött, a szárazföldi hőmérséklet a negyedik vagy ötödik legmagasabb volt azóta, hogy a XIX. században megkezdődött az adatgyűjtés. A szakértők szerint a globális éghajlatváltozás számlájára írhatók a szélsőséges időjárás okozta természeti csapások szerte a világon. 2014 legsúlyosabb természeti katasztrófái:

2014. január–február, ÉSZAK-AMERIKA: Hideghullám sújtotta Kanadát és az Egyesült Államokat, ahol a legnagyobb káosz a keleti part sűrűn lakott vidékein alakult ki. A viharok, a kemény fagy és a több mint 30 centiméteres hó legalább 40 áldozatot követelt, és mintegy 140 millió ember életét keserítette meg.

2014. január 29., BOLÍVIA: A kormány rendkívüli állapotot hirdetett ki, miután a több hetes szakadatlan esőzésben ötvennél többen vesztették életüket és 54 ezer család földönfutóvá lett.

2014. január, DÉLKELET-EURÓPA: Az erős havazás és a hóviharok halálos áldozatokat is követeltek Bulgáriában, gondot okoztak a hófúvások, hótorlaszok Romániában, Horvátország adriai partvidékén, Montenegróban, Szlovéniában és Szerbiában is.

2014. február 13. – Indonéziában kitört a Kelud tűzhányó, emiatt 200 ezer embert kellett kitelepíteni, a vulkáni hamu napokra megbénította Jáva szigetének életét.

2014. február, AUSZTRÁLIA: A december óta tartó száraz nyár hőhullámokat, viharokat és erdőtüzeket okozott, a bozóttüzek Melbourne külső részeit is fenyegették, a kontinensnyi országban számos időjárási rekord dőlt meg.

2014. február, JAPÁN: A kitartó havazás legalább 11 ember halálát okozta, a rekordmennyiségű hó fennakadásokat idézett elő a közlekedésben, részben megbénult az autógyártás is az akadozó alkatrészellátás miatt.

2014. március 23., EGYESÜLT ÁLLAMOK: Súlyos esőzés okozott földcsuszamlást Washington államban, a 180 lakosú Oso településen. A halálos áldozatok száma elérte az ötvenet.

2014. április 1., CHILE: Az ország északi részében fekvő Iquique kikötőváros közelében, a Csendes-óceánban 8,2-es erősségű földrengés pattant ki, a földmozgást követő szökőár hat ember életét oltotta ki.

2014. április 18., HIMALÁJA: A világ legmagasabb hegye, a Mount Everest nepáli oldalán, mintegy 5800 méteres magasságban lavina zúdult le, a katasztrófában 16 nepáli hegyi vezető vesztette életét.

2014. április 27–30., EGYESÜLT ÁLLAMOK: Hat államban legkevesebb 29 ember vesztette életét a pusztító tornádók miatt. A leginkább veszélyeztetett Mississippi és Alabama államokban szükségállapotot rendeltek el.

2014. május 2., AFGANISZTÁN: Több mint 2100 ember életét követelte az északkeleti Badahsán tartományban az áradások után egy falura lezúduló sárlavina.

2014. május közepe, SZERBIA, BOSZNIA-HERCEGOVINA, HORVÁTORSZÁG: A kitartó esőzés okozta árvíz Szerbiában 51, Boszniában 30 életet követelt, több 10 ezer embert ki kellett telepíteni. Horvátországban két ember eltűnt, 3 ezernek el kellett hagynia otthonát, miután a Száva folyó az ország keleti részén áttörte a gátakat.

2014. június, PARAGUAY: A dél-amerikai országban 200 ezer embernek kellett elhagynia lakhelyét az áradások miatt.

2014. június 19., BULGÁRIA: A Fekete-tenger partján, ahol néhány nap alatt félhavi átlagnak megfelelő eső esett, víz öntötte el Várnát és a több üdülőhelyet, az árvízben legalább tizenkét ember életét vesztette.

2014. július 19–24., DÉLKELET-ÁZSIA: A Fülöp-szigeteken, Tajvanon, Dél-Kínán és Vietnamon végigsöprő Rammasun szupertájfun halálos áldozatainak száma meghaladta a kétszáz főt.

2014. július 22–27., JAPÁN: Tizenöt ember életét követelte a rendkívüli, 35 fokot is meghaladó hőhullám, több mint 8000 embert kellett kórházba szállítani.

2014. július 30., INDIA: A nyugat-indiai Mahárástra tartományban a heves esőzések miatt sárlavina temetett be egy falut, az elemi csapásnak legalább 250 halálos áldozata volt.

2014 augusztus 2., NEPÁL: Több mint 150-en vesztek oda, amikor Szindhupalcsovk körzetben sártenger árasztott el több falut. A földcsuszamlások elzárták egy hegyi folyó útját, amely mintegy három kilométeres szakaszon valóságos tóvá duzzadt fel.

2014. augusztus 3., KÍNA: A délnyugati Jünnan tartományban 6,5 erősségű földrengés legalább 600 ember halálát okozta. Ezt októberben újabb, ezúttal 6,6 erősségű földrengés követte, az elemi csapások nyomán százezernél is több ember vált hajléktalanná.

2014. augusztus 20., JAPÁN: A Hirosimára és környékére rövid idő alatt lehullott hatalmas esőzés földcsuszamlásokhoz vezetett, a várost körülvevő hegyekről lezúduló sárlavina 74 ember halálát okozta.

2014. augusztus 29., IZLAND: Földrengések kíséretében kitört a Bardarbunga vulkán, a hatalmas gleccser alatt fekvő tűzhányóból kiömlő láva egy hasadékból bukkant a felszínre, a kitörés savas esőt okozott Izlandon.

2014. szeptember közepe, MAGYARORSZÁG: Az özönvízszerű esőzés, az egy hét alatt lehullott, a havi átlag másfélszeresét meghaladó mennyiségű csapadék árvizet idézett elő a Duna és a dunántúli folyók mentén. Az árvízvédelmi intézkedések 14 megye több mint 120 települését érintették, 287 embert kellett kitelepíteni vagy kimenekíteni, időlegesen hat település vált megközelíthetetlenné. Az áradások után a belvíz is gondot okozott, a legnagyobb elöntések az Alföld középső vidékén, Szentes és Mezőtúr térségében voltak.

2014. szeptember, PAKISZTÁN, INDIA: Mintegy 5 millió embert érintettek a monszunesőzések okozta áradások, amelyekben Pakisztánban legalább 270-en, Indiában 215-en vesztették életüket. A Himalájáról lezúduló víztömeg miatt a pakisztáni Pandzsáb és Szindh tartmányban, valamint az indiai Dzsammu és Kasmir államban alakult ki a legsúlyosabb helyzet.

2014. szeptember 27., JAPÁN: Váratlanul kitört a Nagano és Gifu prefektúrák határán fekvő, 3067 méter magas Ontake vulkán. A hegyen tartózkodó hegymászók és turisták közül 57-tel végeztek a magasba lövellő, izzó lávakövek.

2014. október 14. NEPÁL: Az Annapurna, a Föld tizedik legmagasabb hegye térségében lavina és hóvihar egyetlen nap alatt 43 emberrel, közülük legalább 21 külföldi hegymászóval végzett – ez volt Nepál történetének eddigi legsúlyosabb hegymászó katasztrófája.

2014. október 21., NAGY-BRITANNIA: A Gonzalo hurrikán orkánerejű maradványa söpört végig a Brit-szigeteken, a szélviharban egy ember meghalt, jelentős közlekedési fennakadások is voltak.

2014. október 29., SRÍ LANKA: A csendes-óceáni szigetország középső részén, Badulla körzetben a heves esőzés miatt három kilométer hosszan kialakult sárlavina mintegy 200 embert temetett be.

2014. november 11–16., OLASZORSZÁG: Ítéletidő tombolt Genova környékén, Liguriában, a földcsuszamlásokban négyen haltak meg.

2014. november, ÉSZAK-AMERIKA: Az Egyesült Államok és Kanada nagy részét sarkvidéki eredetű hideghullám árasztotta el, a hóviharok húsznál is több emberrel végeztek, és nagy nehézséget okoztak a hálaadás napján megnövekedett utasforgalomban is.

2014. november 24., MAROKKÓ: Legkevesebb 28 ember halt meg vagy tűnt el, amikor a heves esőzésekkel kísért viharok miatt áradások sújtották az ország déli részét, többek között Agadír és Marrákes környékét.

2014. december 6., FÜLÖP-SZIGETEK: Erős széllökések és heves eső kíséretében söpört végig a Csendes-óceáni szigetországon az év legerősebb tájfunja, a Hagupit, az áradásokban legkevesebb 21 ember vesztette életét. (A tavaly novemberi tájfun hétezer halálos áldozatot követelt, így az emberek most időben elmenekültek a közelgő szélvihar elől.)

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

KépHalálos földcsuszamlás volt Hirosimában, forrás: Jiji Press

TOP 5