Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A repülőgépek által hátrahagyott fehér, hosszú csíkok, az úgynevezett kondenzcsíkok nem csupán érdekes égi jelenségek, hanem komoly hatással lehetnek bolygónk éghajlatára is. 

Bár ezek a légköri formációk ártalmatlan felhőcsíkoknak tűnhetnek, új kutatások szerint jelentős szerepet játszhatnak a globális felmelegedésben, írja a phys.org.

hirdetés

A kondenzcsíkok akkor alakulnak ki, amikor a repülőgépek forró, nedves kipufogógáza találkozik a légkör hideg, száraz levegőjével, amely apró jégkristályokat hoz létre. Ezek a jégkristályok hosszú, vékony felhőkké állnak össze, amelyek percekig, órákig, vagy akár napokig is fennmaradhatnak. Bár a természetes felhők is visszatükrözik a napfényt, a kondenzcsíkok gyakran csapdába ejtik a hőt az atmoszférában, ezzel fokozva az üvegházhatást.

Az éghajlatkutató Irene Boyer-Souchet, az Air France munkatársa szerint a repülés klímaváltozásra gyakorolt hatása nem korlátozódik csak a szén-dioxid-kibocsátásra. Véleménye szerint a kondenzcsíkok és az általuk okozott mesterséges felhők ugyanolyan jelentőséggel bírnak. "A kondenzcsíkok különösen éjszaka károsak, mert nincs napfény, amely ezeken visszaverődhetne. Ez fokozza az üvegházhatást, mivel a csíkok csapdába ejtik a hőt a légkörben".

A tanulmányok azt mutatják, hogy ahogy a légiforgalom növekszik, a kondenzcsíkok hatása is egyre inkább érzékelhető lesz.

Az éghajlatkutatók, köztük Boyer-Souchet, jelenleg olyan megoldásokat keresnek, amelyek csökkenthetik a kondenzcsíkok kialakulását. Egyik lehetőségként felmerült, hogy a repülési magasságokat változtatni kellene, hogy elkerüljék azokat a rétegeket, ahol a kondenzcsíkok könnyen létrejönnek. További javaslatok közé tartozik a repülőgépek hajtóműveinek korszerűsítése, amelyek kevesebb vízgőzt bocsátanak ki.

Bár a repülés hozzájárul a globális gazdaság és a közlekedés fejlődéséhez, a klímaváltozással kapcsolatos kérdések megkerülhetetlenné váltak. Ahogy a légiforgalom világszerte növekszik, a kutatók egyre nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy minimalizálják a repülés környezeti hatásait, különös tekintettel a kondenzcsíkok szerepére. 

Kapcsolódó anyagok:

Fekete eső esett Brazíliában, míg Bolívia folyói zöld színűvé váltak

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Myléne képe a Pixabay -en.

TOP 5