Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A Dél-Amerikában pusztító erdőtüzek, melyek Brazíliától Argentínáig több millió hektárt emésztettek fel, súlyos egészségügyi és környezeti válságot okoztak.

A klímaváltozás következtében a rendkívüli szárazság által kialakuló tűzvészek hatására mérgező füst és hamu terjedt szét a légtérben, mely az egész kontinenset érinti. Brazíliában például „fekete eső” hullott, míg Bolívia folyói zöld színűvé váltak a hamu miatt, írja a Live Science.

hirdetés

„Brazíliában még soha nem volt ilyen rossz a levegő minősége” - mondta Alessandra Fidelis, a São Paulo-i Állami Egyetem Növényökológiai Laboratóriumának kutatója a Live Science-nek.

Natalia Gil, a légköri tudományok szakértője, az uruguayi Technológiai Laboratórium levegőminőségi és kibocsátási osztályának munkatársa a Live Science-nek elmondta, hogy Brazília déli, Argentína északi, Bolívia, Paraguay és Uruguay északkeleti részén lévő városokban fokozatosan romlott a levegő minősége.

Az elmúlt hetekben Gil „jelentős növekedést” figyelt meg a feketeszén, a szálló por és az olyan gázok, mint az ózon, a nitrogén-oxidok és a szén-monoxid mennyiségében olyan távoli városokban, mint Buenos Aires, São Paulo, Londrina, Rio de Janeiro, Cochabamba és La Paz. Uruguay fővárosában, Montevideóban a lakosok több napon át rossz látási viszonyokat tapasztaltak a sűrű füstfelhő és a fekete eső - a hamu és korom keveréke miatt sötétre színeződő csapadék - miatt, amelyet az ország több részén is regisztráltak. Ugyanez a helyzet 11 argentin tartományban, köztük a Buenos Aires-i metropoliszban is előfordult.

A tűzvészek nemcsak a levegőre, hanem a vízrendszerekre is kihatással vannak. Az esővíz elsötétült, a bolíviai folyók pedig zöld színűvé váltak, ahogy az erdőtüzek által termelt hamu és füst belekerült a vízbe. Ezek a szennyeződések veszélyeztetik az ivóvízkészleteket és a helyi ökoszisztémákat.

A tudósok és környezetvédelmi szervezetek egyöntetűen arra figyelmeztetnek, hogy a Dél-Amerikában zajló tűzesetek nem csupán egy átmeneti válságot jelentenek, hanem a klímaváltozás által okozott hosszú távú fenyegetést. Az ilyen típusú események csak súlyosbodni fognak, ha nem történnek sürgős intézkedések a káros környezeti gyakorlatok visszaszorítására, és nem fokozzák a fenntarthatóság érdekében tett erőfeszítéseket.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Szélsőséges időjárás: A következő évtizedek katasztrófái küszöbön állnak

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Photorama képe a Pixabay -en.

TOP 5