Skip to main content

egy hónap alatt lebomló műanyag 

Sok alapanyaggal próbálták már kiváltani a kőolaj-származékokból készülő, és mind nagyobb részben száműzni kívánt műanyagokat.

Spanyol kutatóknak a paradicsom feldolgozása során keletkező szerves hulladékból sikerült bioműanyagot fejleszteni.

hirdetés

A malagai La Mayora Szubtrópusi és Mediterrán Kertészeti Intézetben készült bioműanyag hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a kereskedelemben használatos műanyag csomagolóanyagok, azzal az óriási különbséggel, hogy ez a tengerben egy hónapon belül lebomlik, szemben a kőolaj-származékokból készülő műanyagokkal. Ez utóbbiak lebomlásához ugyanis legalább 450 év kell - írja a Magyarmezőgazdaság.hu.

A kutatók cellulózt vontak ki a ketchup vagy sűrítmény gyártása során feldolgozási hulladéknak számító paradicsomszárból, levéldarabokból és a bogyók héjából, és szilárd, átlátszó műanyag fóliát készítettek belőle.

AZ VOLT A CÉL, HOGY OLYAN ANYAG SZÜLESSEN, AMELYET ANTIBAKTERIÁLIS BIOAKTÍV ANYAGOKKAL ÉS ANTIOXIDÁNSOKKAL LEHET MÓDOSÍTANI, ALKALMAS ÉLELMISZEREK CSOMAGOLÁSÁRA ÉS MINÉL HAMARABB LEBOMLIK.

Ezen túlmenően ez a bioműanyag „okos csomagolás" készítésére is használható.

HA ÉLELMISZEREKET CSOMAGOLNAK VELE, EGY IDŐ UTÁN ELVESZTI EREDETI SZÍNÉT, AMI AZT JELENTI, HOGY MAGÁBA SZÍVTA A VIZET, ROMLIK A SZERKEZETE ÉS ANTIOXIDÁNS TULAJDONSÁGA.

Azonban a kutatók szerint ezt az új műanyagot még sokáig nem fogja használni az ipar, mert ahhoz más gépek kellenének, ez a váltás pedig gazdaságilag nem éri meg.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: SHUTTERSTOCK

TOP 5