Skip to main content

A modern kor környezettudatos szamurája, mint ahogy kiderül a videóból is, már nem más szamurájok, hanem a felesleges hulladékképzés ellen harcol. Sajnálatos módon ugyanis a japánok csak úgy vásárolhatnak meg bármely terméket a bevásárlóközpontokban, ha azokat előtte „agyoncsomagolják”. Eleve zacskóba kerül így a répa és a többi zöldségféle is, míg végül a kisebb csomagok egy szintén műanyagból készült szatyorban landolnak.

Ez a fajta túlbiztosítás rendkívül megterheli a környezet, ráadásul az esetek többségében teljesen feleslegesen, hisz a zacskók többségére, avagy a szatyorra ténylegesen nincs is szükség. Végül csak a szeméthegyeket gyarapítják, illetve kikerülnek a környezetbe, és évszázadokig nem bomlanak le. Ma már ez, nem is gondolnánk, oly mérvű például, hogy az űrből is látható egész szemétszigetek úsznak az óceánon, elpusztítva sok állatot, mivel azok szervezetébe a táplálkozás révén a műanyag zacskó bekerülhet. (Pl. a teknősök medúzának nézik a lebegő tárgyat, de az apróbb szemcsékre szakadó nylon darabkákat bármelyik cet vagy hal is megeheti a planktonok közt.)

Ez a káros folyamat a fogyasztói társadalom nemkívánatos jelensége, tulajdonképpen egy olyan ördögi kör, amiből sokak felfogása szerint nehezen lehet csak kilépni.

Hacsak nem változtatunk szokásainkon. A videó pontosan káros szokásaink megváltoztatását szemlélteti, rendkívül érzékletesen. Jól ábrázolja, hogy oldották meg a kétkezi szállítást őseink akkor, amikor még nem létezett olajalapú társadalom.

A megoldás rendkívül egyszerűnek tűnhet, és további gondolatok megfogalmazására, megfelelő megoldások kialakítására sarkalja az embert, kerülendő a felesleges hulladékképzést. Ha pl. a japán általános iskolákban kötelezővé tennék a gyermekek oktatását arra, mik is az alapvető csomagolási technikák, pár éven belül felnőne az a környezettudatos jövő nemzedéke, melynek már az lenne természetes, hogy semmihez nem kell nylon szatyor. Megértenék azt is, hogy megfelelő elrendezéssel kosárba is rakható a zöldségek és gyümölcsök többsége, hisz őseink is így vitték haza bevásárlás után a termékeket. Úgy, hogy károsodás szinte nem is érte a még gyengébb állagú gyümölcsöket sem.

Az Európai Unióban nagy küzdelem folyik a műanyag bevásárlószatyrok végleges betiltása miatt. Vélhetőleg ez az év végéig be is következik. http://m.mno.hu/szines/betiltanak-a-muanyag-bevasarloszatyrot-1045579
Ez lenne a legjobb megoldás, de vannak már elképzelések is a világ más tájain, mivel lehetne kiküszöbölni a környezetszennyezést. Ha pl. abszolút lebomló, természetes anyagokból készülnének olajszármazék helyett a szatyrok, hovatovább a nylon csomagolóanyagok, az is lehetséges alternatíva lenne, vélik pl. az indonézek. http://utajovobe.eu/hirek/energetika/199-vege-a-muanyag-zacskonak-csomagolasnak-tropusi-gyumolcshejbol-csomagoloanyag Ez a megoldás azonban ma még gyermekcipőben jár.

Így az a legjobb megoldás, ha megváltoztatva szokásainkat, hanyagoljuk a műanyag szatyrokat, avagy bevásárlóközpontba nem is járunk. Zöldséget és gyümölcsöt ugyanis őstermelői piacon is lehet vásárolni. Úgy, ahogy eleink is tették. A jó öreg kosarat használva.

Ha őstermelőtők vásárolunk, azzal különben nemcsak a környezet jár jól, hanem a magyar gazdaság is. Az országban, helyben marad a pénz és a profit, mellyel akár új munkahelyek is teremthetők, ha az egyre növekvő kereslet az őstermelői piacok fejlesztését predesztinálja.

Béer

TOP 5