Az Európai Uniót sok kritika éri döntései miatt, a mostani azonban példát mutathat az egész világ számára.

Az Európai Parlament (EP) környezetvédelmi bizottsága jóváhagyta azt az uniós intézményközi megállapodást, amely kötelezi a tagállamokat, hogy 2019-ig a mai mennyiség felénél kevesebb nejlonzacskót használjanak fel, közölte az EU-jogszabálytervezet néppárti felelőse, Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő.

hirdetés

Az egy főre eső zacskó

A tervezett új európai szabályozás célja a túlzott és szükségtelen hulladéktermelés visszaszorítása. Ezért a tagállamok kötelesek első lépésben 2019-ig az egy főre jutó éves nejlonzacskó-felhasználásukat 90 darabra csökkenteni a mai átlag 200 helyett.

Második lépésben pedig ezt a mennyiséget 2025-re 40 darabra kell mérsékelni. A tagállamok az ütemezett csökkentés helyett 2018 végéig előírhatják a nejlonzacskók kötelező árazását is. 

A jogszabály azokra a nejlonzacskókra vonatkozik, amiket a vásárlók az üzletek pénztáránál kapnak. A tagállamok döntése szerint kivételt képezhetnek a nagyon vékony szatyrok, amelyekbe halat, húskészítményeket, tejtermékeket, zöldséget, gyümölcsöt csomagolnak.

Forrás

Kép

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu