Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Az Egyesült Királyságban a Királyi Pénzverde egy úttörő eljárással állt elő, mely lehetővé teszi az arany kinyerését az elektronikus hulladékból. 

A módszert az Excir nevű kanadai startup fejlesztette ki.

hirdetés

Ez az új eljárás környezetbarátabb, mint a hagyományos bányászat, és nagyjából 99%-os hatékonysággal működik. Az évente keletkező 50 millió tonna e-hulladék jelentős része, mint ismeretes, nem kerül újrahasznosításra, pedig akár 7%-a is aranyat tartalmazhat, írja a New Atlas.

Anne Jessopp, a Királyi Pénzverde vezérigazgatója szerint a kooperáció egy hatalmas előrelépés a fenntartható aranykinyerés felé, amely nemcsak a hulladékgazdálkodás problémáját segíti megoldani, hanem az aranyipar környezeti lábnyomát is csökkenti. A Pénzverde célja, hogy ezzel az eljárással évente több tonna aranyat tudjon visszanyerni, ami jelentős gazdasági és környezetvédelmi hatással járhat.

Speciális vegyi folyamat

Az eljárás egy speciális vegyi folyamaton alapul, mely során a régi áramkörökből és egyéb e-hulladékból kinyerik az aranyat. Ez az eljárás jelentősen kevesebb energiát igényel, mint a hagyományos bányászat, és szinte nulla szennyező anyagot bocsát ki, ami fontos lépés a globális e-hulladékprobléma megoldásában.

Mi készül az aranyból?

A Királyi Pénzverde az újrahasznosított aranyból különféle értékes termékeket állít elő, például aranyrudakat, érméket és emléktárgyakat, valamint ékszereket is. A termékek nemcsak befektetési célokat szolgálnak, hanem gyűjtők és ünnepi kiadványok számára is készülnek. Az ékszerkészítés során a gyártók nagy hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságra és az elegáns designra, így ezek a darabok különleges választást kínálnak azoknak, akik egyaránt értékelik a környezettudatosságot és a luxust is.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Rengeteg aranyat és ezüstöt nyert ki egy cég használt mobiltelefonokból

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: jsjcreationsmm képe a Pixabay -en.

TOP 5