Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Az összes műanyaghulladék-szennyezésnek, mely visszavezethető a gyártójához, csaknem egynegyede mindössze öt nagyvállalathoz köthető - derült ki egy új tanulmányból. 

Egy nemzetközi kutatócsoport mintegy 1,87 millió, 2018 és 2022 között naplózott környezetvédelmi műanyaghulladék-tételt elemzett, és azt találta, hogy a tételek több mint fele nem volt konkrét vállalathoz köthető, írja a Science Alert.

hirdetés

A maradék 24 százalékát azonban öt vállalathoz lehetett visszavezetni

Az üdítőital-gyártók, a Coca Cola és a PepsiCo 11, illetve 5 százalékért voltak felelősek. Ezt követték a multinacionális élelmiszer- és italóriások, a Nestlé és a Danone, valamint a világ egyik legnagyobb dohánytermék-gyártója, az Altria.

A kutatók szerint a növekvő műanyagszennyezés problémájának kezeléséhez elengedhetetlen a nagyobb felelősségvállalás - de azt is jeleztékk, hogy már néhány nagy multinacionális vállalat pozitív intézkedései is jelentős változást hozhatnak.

"A legnagyobb szennyezők egyszer használatos és rövid élettartamú műanyag termékeinek fokozatos kivonása nagymértékben csökkentené a globális műanyagszennyezést" - írják a kutatók a közzétett tanulmányukban.

A kutatók szerint különösen az élelmiszer- és italgyártó cégeket - mivel termékeikben nagymértékben támaszkodnak az egyszer használatos műanyagra - arra kellene ösztönözni, hogy tegyenek többet az általuk termelt műanyaghulladék mennyiségének csökkentéséért.

"Az élelmiszer- és italtermékek fogyasztása nagyobb valószínűséggel történik útközben is, míg a háztartási és kiskereskedelmi termékek fogyasztása nagyobb valószínűséggel történik az épületeken belül, és így kevésbé valószínű, hogy kikerülnek az anyaggazdálkodási infrastruktúrából és a környezetben kötnek ki" - írják a kutatók.

A tanulmány szerzői szerint erőfeszítéseket lehet tenni a műanyagfelhasználás csökkentése, a hulladékgazdálkodási rendszerek javítása, a terméktervezés megváltoztatása és az újrahasznosíthatóság növelése érdekében.

Nyomkövetés

Ami a hatalmas mennyiségű márkajelzés nélküli műanyagot illeti, amelyet nem lehet egyes vállalatokhoz kötni, a kutatók nemzetközi szabványok és közös adatbázisok létrehozását szorgalmazzák, hogy ezt a hulladékot hatékonyabban nyomon lehessen követni. Mint a legtöbb probléma esetében, minél jobban megértjük, annál jobban tudjuk kezelni.

Eközben a tudósok továbbra is keresik a módját annak, hogyan lehetne olyan műanyagot előállítani, amely biológiailag jobban lebomlik, és nem kerül a környezetbe. Mivel a műanyagtermelés az elmúlt két évtizedben megduplázódott, a probléma egyre aggasztóbbá válik.

A kutatás a Science Advances című szaklapban jelent meg

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

57 cég bocsátja ki a szén-dioxid nagy részét egy tanulmány szerint

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Pete Linforth képe a Pixabay -en.

TOP 5