Skip to main content
bambusz műanyag kiváltás

A kép csak illusztráció (Forrás: Freepik)

Kína hároméves tervet indított, hogy kiváltsák a műanyagot. A megoldás a bambusz. 

A cél érdekében az országban fejleszteni kell az ipari termelést, beleértve a bambusz termesztését, teljes feldolgozását és a piac bővítését is.

hirdetés

Az elkövetkező három évben Kína öt-tíz bázist épít a "műanyag bambusszal való helyettesítésére" olyan területeken, ahol az ipar bőséges bambuszkészletekkel és jó alapokkal bír egyébként is - tudta meg a Global Times a Nemzeti Erdészeti és Füvesítési Igazgatóságtól (NFGA) kedden.

Ezek a bázisok technológiai kutatást és fejlesztést, termékszabványok kidolgozását és márkaépítést fognak végezni.

A bambusz megújuló zöld erőforrás, amely fenntartható módon hasznosítható, ha egyszer megművelik, mondta Yin Gangqiang, a Nemzetközi Bambusz és Rattan Szervezet igazgatóhelyettese egy korábbi interjúban, majd hozzátette:

A növény gyorsan nő, három-öt év alatt érik be, alacsony az előállítási költsége és kiemelkedő szénmegkötő képességgel rendelkezik. De egyéb ökológiai értékekkel is bír, mint például a vízmegőrzés, a vízszivárgás és a talajerózió megakadályozása, valamint a levegő tisztítása.

Kiemelte még azt is, hogy a bambusz nemcsak gyorsan nő és korán érik, hanem környezetbarát és biológiailag lebomló, így a szántóföldek legalább 80 százalékán termeszthető, azaz a műanyag életképes alternatívája lehet.

Bambuszipar Kínában

Mint ismeretes, Kína bőséges bambuszkészletekkel és hatalmas ipari fejlesztési potenciállal rendelkezik.

Jelenleg 837 bambuszfaj létezik az országban, így a termesztés 7,56 millió hektárnyi területet fed le, az ipar pedig évente összesen 150 millió tonna bambuszanyagot termel. Az iparág 20 tartományban aktív, Fujian, Jiangxi és Anhui az NFGA szerint az ország teljes bambuszforrás-területének mintegy 90 százalékát teszi ki.

Kínában több mint 10 000 bambuszfeldolgozó vállalat működik, és a bambuszipar termelési értéke a 2010-es 82 milliárd jüanról (11,26 millió dollár) 2022-re 415,3 milliárdra nőtt, az átlagos éves növekedési ráta pedig meghaladja a 30 százalékot. A hatóságok szerint a kínai bambuszipar teljes termelési értéke 2035-re meghaladja majd az egymilliárd jüant is.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Kínában megvalósították a lehetetlent

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Freepik

TOP 5