Zölden utazni nem luxus, csak tudatosság és odafigyelés kérdése. Nyaralásunk alatt is közlekedjünk bringával vagy telekocsival, válasszunk eső vizet is hasznosító ökohotelt és helyben termesztett alapanyagokat felhasználó éttermet. Néhány tipp a környezet- és pénztárca kímélő nyaraláshoz.

Egyre többen vannak, akik nyaralási helyszínük megválasztásakor nemcsak a kényelmi és az anyagi, de a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe veszik. Ahogy a Greenflow független környezetpolitikai műhely is azt vallja, az ökoturizmus nem költségesebb megoldás, mint a hagyományos lehetőségek, ráadásul utóbbiakkal ellentétben nem szennyezi a természeti erőforrásokat, és nem veszélyezteti az élővilágot.

Íme, néhány tipp, amelyek segítségével megőrizhetjük üdülőhelyeink természeti szépségét, és még spórolhatunk is. 

- Gondosan válasszuk meg a szállásunkat. A szállodák működésük során sok energiát, vizet, tartósítószert használnak fel, a nagy mennyiségű hulladék termeléséről már nem beszélve. Mostanában azonban egyre többet hallani hazánkban is "ökoszállodákról", amelyek számos eszközzel igyekeznek megvédeni Földünk természeti kincseit. E jelentősen olcsóbb lehetőségek ráadásul vadregényes lehetőségeket is kínálnak - például újrafelhasznált vízzel működő vízöblítéses vécé használatát, szabad választás alapján kőépület helyett sátrat, a szabadtéren álló zuhanyhoz pedig náluk vödörben hordják a vizet. Az éttermekben a helyben termett zöldségekből, gyümölcsökből, tenyésztett állatokból készülő fogásokat ehetnek a vendégek, szabadidős programként pedig például horgászatot, lovaglást, kenutúrákat, és természettudós által vezetett kirándulásokat választhatnak.

- Ha nyaralásunkat külföldre tervezzük, fontos, hogy tudjuk értékelni a külföldi adottságokat is. Ezek megőrzése érdekében jobb, ha nem vásárolunk védett növényből, állatból, korallból, ásványból, fából készült emlék- és ajándéktárgyat, ékszert. De ne törjünk le emlékként virágot, növényt, cseppkövet, vagy bármilyen más természeti ritkaságot sem. Az pedig, hogy nem szemetelünk,  nem pazaroljuk a vizet, tiszteletben tartjuk a helyi szokásokat, tiszteljük a természeti népeket, és a trópusokon az élővilágot, az a legalapvetőbb elve a civilizált utazásnak.

- A repülés az egyik legmegterhelőbb utazási forma, legalábbis környezetvédelmi szempontból. Persze sokszor nem tudjuk megkerülni, de akkor is van lehetőségünk választani: az ECO programhoz csatlakozott légitársaságok gépei 25%-kal csendesebbek, 50%-kal kevesebb szén-dioxidot és 75%-kal kevesebb káros anyagot bocsátanak ki, mint a hagyományos repülőgépek.

- Még jobb, ha az autós közlekedést is hanyagoljuk. A vonatozás - amely nagyszerűen alkalmas kerékpár-szállításra is -, és a "telekocsis" megoldások is alkalmasak ennek pótlására. A tetőcsomagtartó használata, a nagy sebesség, a légkondicionálás mind-mind növeli a fogyasztást, ennél fogva nemcsak környezetünket, de pénztárcánkat is jócskán megterheli. Ha pedig elértük úti célunkat, választhatunk helyi kalandozásainkhoz biciklit, de gyalogosan is számtalan élmény vár ránk az adott környék látnivalóiból. 

Forrás: http://www.origo.hu/utazas/steg/toplesz/20120701-zsebkimelo-zold-nyaralas.html

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu