Skip to main content
Arecibo Obszervatórium aszteroida NASA

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A leghíresebb földi teleszkóp adatainak vizsgálatával ijesztő felfedezést tett a NASA

Rémisztő adatokat gyűjtött 2020-as pusztulása előtt az Arecibo Obszervatórium: 2017 decembere és 2019 decembere között hetvennél is több bolygónkra veszélyes aszteroidát észlelt.

hirdetés

Planetary Science Journal című folyóiratban közzétett jelentés 191 földközeli aszteroida részletes megfigyeléseit tartalmazza.

KÖZÜLÜK 70 "POTENCIÁLISAN VESZÉLYESNEK" MINŐSÜL,

vagyis méretesebb darab, emellett pályája 7,5 millió kilométerre, a Föld és a Hold közötti átlagos távolság hússzorosára közelíti meg a Földet.

Szerencsére az újonnan felfedezett aszteroidák egyike sem jelent közvetlen veszélyt a Földre; a NASA szerint bolygónk legalább a következő 100 évben biztonságban van a végzetes aszteroida-becsapódásoktól.

A tudósok azonban továbbra is nagy figyelmet fordítanak az ilyen földközeli objektumokra arra az esetre, ha pályájuk a természet szeszélye folytán - mondjuk egy másik aszteroida ütközése miatt - megváltozna, és ezáltal ütközési pályára kerülnének a Földdel.

Az új jelentés több olyan aszteroidát is megjelölt, amelyeket érdemesnek tartanak a jövőbeni tanulmányozásra. Köztük van a 2017 YE5 nevű furcsa objektumot, ami valójában egy ritka kettős aszteroida; két közel azonos méretű (800-900 méter széles), egymás körül keringő kisbolygóból áll.

A 2017 YE5 MAGAS FÉNYVISSZAVERŐ KÉPESSÉGE ARRA UTALHAT, HOGY FELSZÍNE ALATT RENGETEG VÍZJÉG REJTŐZHET.

Az új adatbázis segítségével a tudósok alaposabban meg tudják határozni az aszteroidák alakját, méretét és forgási periódusát. Ezek kulcsfontosságú mérőszámok annak felméréséhez, hogy az észlelt objektumok milyen potenciális veszélyt jelenthetnek a bolygónkra nézve - mondta Anne Virkki, a tanulmány vezető szerzője, a finnországi Helsinki Egyetem fizika tanszékének kutatója a kiadott közleményben.

Az összegyűjtött értékes adatok mennyisége egyedülálló, és ezeket az eredményeket semmilyen más meglévő berendezéssel nem lehetett volna elérni"

- tette hozzá Flaviane Venditti, a tanulmány társszerzője.

A leghíresebb teleszkóp volt

Az Arecibo Obszervatóriumot 1963-ban építették Puerto Ricóban, és ez lett a világ legnagyobb méretű és teljesítményű rádióteleszkópja. A 305 méter széles tányérral rendelkező távcső az 1990-es években vált világhírűvé, miután olyan filmekben szerepelt, mint a Kapcsolat (1997) és az Aranyszem (1995). Emellett ez az obszervatórium sugározta az űrbe az emberiség első, idegeneknek szánt üzenetét 1974-ben.

A közelmúltban az Arecibo aszteroidákkal kapcsolatos megfigyelései közvetlen szerepet játszottak a NASA Double Asteroid Redirection Test (DART) missziójának megtervezésében, amelynek során a tudósok egy űrhajót a Dimorphos nevű földközeli aszteroidának ütköztettek és 32 perccel megváltoztatták annak keringési idejét.

Az Arecibo pályafutása 2020 decemberében hirtelen véget ért, miután két kritikus fontosságú tartókábel elszakadt. A baleset a teleszkóp teljes összeomlásához vezetett. A távcsövet nem fogják újjáépíteni, az általa gyűjtött adatokat viszont továbbra is elemzik a szakemberek. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Módosulhat egy aszteroida pályája, kiszámíthatatlan, mi fog bekövetkezni

Nagy a baj a NASA szerint: bármikor becsapódhat egy aszteroida a Földbe

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Chil Vera képe a Pixabay -en.

TOP 5