Skip to main content
online vásárlás vécé ágy

A kép csak illusztráció (Forrás: Pexels)

A Fizetési Élmény Riport idei jelentése alapján kezdi megtalálni fizikai helyét az online vásárlás az életünkben: egyértelműen a hálószobánk lett az online bevásárlókörutak fő színtere

A magyarok 58 százaléka vásárolt már ágyban fekve, míg sokan leszoktak a vécén ücsörgés alatti- és munkaidőben történő rendelgetésről.

hirdetés

Bár dinamikusan fejlődik az e-kereskedelmi piac (a 2021-es forgalom több 1200 milliárd Ft volt), az idén harmadik alkalommal elkészített országos reprezentatív kutatás alapján akkor jöhet el a szektor igazi aranykora, ha a 24.000 kisebb, magyar üzemeltetésű webshop lépést tud tartani a vásárlói igényekkel.

Ehhez pedig nem csak a hálószobákba kell bejutniuk, de a biztonságra is figyelniük kell, hisz továbbra is ez a magyarok szerint az egyik legfontosabb döntési szempont.

Leáldozóban van a vécén vásárlásnak

Az elmúlt két évben mind a kereskedők, mind a vásárlók keresték az online vásárlás helyét a mindennapi életben. A pandémia kitörése utáni 2 évet nevezhetjük az extrémitások időszakának - a Mastercard által támogatott Fizetési Élmény Riport szerint a magyarok kísérletezőkedvét jól mutatja, hogy 2021-ben kétszer annyian e-shoppingoltak sportolás, illetve háromszor annyian bolti bevásárlás közben, mint idén. Úgy tűnik, hogy 2022-re kezdenek újra átalakulni az e-vásárlási szokásaink: idén 2021-hez képest már számottevően kevesebben rendelnek a világhálóról munka (45 százalék VS 40 százalék), vécén ücsörgés (17 százalék VS 12 százalék) vagy tévénézés (52 százalék VS 45 százalék) közben, míg

A HÁLÓSZOBA TORONYMAGASAN VEZETI A LISTÁT, 10-BŐL 6-AN VÁSÁROLTUNK MÁR ÁGYBAN FEKVE.

Véletlenszerű online vásárlás helyett tervezett online bevásárlókörutak

Az online boltba járási szokásaink nem csak a tett helyszínében, hanem a vásárlás gyakoriságában és a vásárolt termékek számában is érdekes trendet mutatnak a megelőző időszakhoz képest - áll a jelentésről készült összefoglalóban. Idén kevesebben vásároltak hetente mimimum egyszer, mint a járvány kitörésekor (12 százalék VS 14 százalék), viszont az éves szinten vásárolt termékek száma 2021-hez képest változatlanul 19-20 darab, és

A HAZAI E-KERESKEDELMI FORGALOM IS REKORD MÉRTÉKBEN, 32 SZÁZALÉKPONTTAL* NŐTT AZ ELMÚLT ÉVBEN.

"A bővülés egyrészt az új belépők számának növekedésével is magyarázható, másrészt egyre többen tekintenek úgy az online bevásárlásra, mint egy "plázalátogatásra":

EGY KÖRBEN MEG TUDJUK EJTENI A NAPI BEVÁSÁRLÁST, A SZÜLETÉSNAPI AJÁNDÉKOK BESZERZÉSÉT ÉS A POSTAI CSEKKEK FELADÁSÁT.

Úgy tűnik, egyre inkább tömbösítve végezzük az online ügyeinket, ami kezd egy "digitális bevásárlókörúthoz" hasonlítani, amit akár az ágyból el tudunk intézni pár perc alatt" - mondta el Mondovics Péter, a Mastercard marketing menedzsere

Így fizetünk

Töretlenül nő a kártyás fizetés népszerűsége: 10-ből 7 magyar használta már kártyáját online vásárláskor, és a lakosság több mint fele mentette már el kártyaadatát valamely online szolgáltatónál. Ez utóbbi népszerűségének titka, hogy olyan esetekben is tudunk a netről rendelni, amikor a kártyánk nincs velünk, vagy macera lenne azt elővenni - jó példa erre a tömegközlekedés, hiszen minden 5. honfitársunk rendelt már utazás közben.

Hazai webáruházak: munka 60 ezer embernek

A hazai e-kereskedelmi forgalom 95 százalékát a 20 legnagyobb forgalmat generáló cég adja. Ugyanakkor Magyarország nagyságrendileg 24.000 webshopnak ad otthont, ami 60.000 embernek ad munkát, és közvetve 130.000 ember megélhetéséhez járulnak hozzá. Az idei Fizetési Élmény Riport ezzel a rendkívül dinamikusan változó szegmenssel is részletesen foglalkozik.

"Az ún. long-tail, azaz a legkisebb netes vállalkozások piaca jóval dinamikusabban változik, mint a nagyvállalatoké. Sokkal kiélezettebb a vásárlókért folyó verseny, viszont könnyebb is "felgyorsulni", lépéselőnybe kerülni.

Jól mutatja a szegmens elmaradottságát, hogy az egyik legalapvetőbb fogyasztói igényt, a kártyás fizetést is alig több mint tizedük teszi csak lehetővé, pedig a felmérésből az is kiderül, hogy ez a fizetési opció a bizalomépítés egyik alapköve.

40 százalék azok aránya, akik úgy gondolják, hogy egy webshop megbízhatóságát erősíti, ha van mód kártyás fizetésre" - mondta el Szetnics László, a Mastercard regionális üzletfejlesztési vezetője.

A Fizetési Élmény Riport szerint az aktív, webshopot üzemeltető cégek nagy része (60 százalék) 1-2 munkavállaló megélhetését biztosító mikrovállalkozás, az 5-9 embert foglalkoztató cégek aránya 20 százalék. Több mint felük csak szolgáltatást kínál az oldalán, míg a kizárólag terméket forgalmazó cégek aránya 19 százalék. Többségükhöz havi 10-49 megrendelés fut be (39 százalék), míg harmaduk havi 50-nél több rendelést bonyolít. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Kipusztíthatja a plázákat a netes vásárlás?

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: Andrea Piacquadio - pexels

TOP 5