Skip to main content
Langja henipavírus LayV betegség

A kép csak illusztráció (Forrás: Pexels)

Új vírust azonosítottak Kínában

A kórokozó, amely többek között lázat, fáradtságot, köhögést, étvágytalanságot és izomfájdalmakat okoz, feltehetően állatokról terjedt át az emberekre - írja a The Guardian.

hirdetés

Az új Langja henipavírust (rövidítve LayV) először 2018 végén mutatták ki az északkeleti Shandong és Henan tartományokban, de a kórokozót hivatalosan csak a múlt héten azonosították a tudósok.

A szakértők szerint a vírus valószínűleg állatokról ugrott át emberekre, és a tajvani egészségügyi hatóság most figyelemmel kíséri a terjedését. A kutatók a 262 vizsgált cickány több mint egynegyedében azonosították a LayV vírus RNS-ét. Ez arra utal, hogy a cickányok lehetnek az eredeti gazdaállatai a kórokozónak. Aggasztó fejlemény, hogy a kecskék 2 százalékában és a kutyák 5 százalékában is azonosították a vírust.

A vírussal kapcsolatos kezdeti vizsgálatokat kínai, szingapúri és ausztrál tudósok a New England Journal of Medicine (NEJM) folyóiratban jelentették meg.

Az embereknél a vírus magas lázat, fáradtságot, köhögést, étvágytalanságot és izomfájdalmat okoz.

Halálos áldozatokról nem tudni.

Egyelőre nem világos, hogy a vírust az emberek képesek-e egymás között terjeszteni. A fertőzöttek többsége gazdálkodók közül került ki. Az érintettek családtagjai ugyanakkor nem fertőződtek meg.

A LayV genomjának elemzése azt mutatta ki, hogy a kórokozó a henipavírusok csoportjába tartozik, közeli rokonai a Hendra- és a Nipah-vírus. A Hendra-vírus lovakat és embereket egyaránt megbetegít, és Ausztráliából származik, míg a Nipah-vírus Délkelet-Ázsiában okozott járványkitöréseket. Mindkettőnek magas a halálozási rátája.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Egy új vírus szabadulhat a világra Afrikából

Forrás- Kép forrása: Fotó: Andrea Piacquadio - pexels

TOP 5