Skip to main content
Kim Kardashian per kriptovaluta

A kép csak illusztráció (Forrás: Wikimedia)

Az elmúlt időszakban a kriptovaluták piaca hatalmas zuhanást szenvedett el, aminek következtében sokan egész vagyonokat veszítettek. 

Ennek pedig széleskörű következményei is lehetnek

A befektetők például elkezdtek beperelni olyan világsztárokat, akik különböző kriptopénzeket reklámoztak.

hirdetés

A befektetők világszerte 1500 milliárd dollárt veszítettek az elmúlt időszakban, ahogy a kriptovaluták piaca hatalmas veszteségeket szenvedett el. Azonnal felmerült a kérdés, hogy ki a hibás és ki vonható felelősségre.

A globális infláció és a kamatlábak emelkedése mellett a legismertebb kriptopénzek hatalmas mínuszokat produkáltak.

A BITCOIN ÉRTÉKÉNEK TÖBB MINT 50 SZÁZALÉKÁT ELBUKTA IDÉN, MÍG A FŐ RIVÁLISÁNAK SZÁMÍTÓ ETHEREUM 65 SZÁZALÉKOT ESETT.

A kriptovaluták összértéke pedig a 2021 novemberében elért 3000 milliárd dolláros csúcshoz képest ma már 1000 milliárd dollár alatt áll. Ráadásul az amerikai szövetségi felügyeleti szervek adatai szerint 2021 januárja óta 46 ezer befektető összesen 1 milliárd dollárnyi vagyont veszített el különböző kriptopiaci csalások miatt – írja a The Guardian.

Mindez pedig felvetette a kérdést, hogy ki vonható felelősségre a hatalmas vagyonveszteségek miatt. Egyesek például a kriptopénzeket reklámozó világsztárokat hibáztatják.

KIM KARDASHIAN ÉS FLOYD MAYWEATHER ELLEN MÁR PERT IS INDÍTOTTAK A BEFEKTETŐK.

A hírességek ugyanis óriási összegeket kerestek azzal, hogy reklámozták az EthereumMax nevű kisebb kriptopénzt. A felperesek szerint az egész EthereumMax projekt csupán átverés volt, és arra szolgált, hogy mesterségesen felemeljék az árfolyamot, majd hagyják azt hirtelen összeomlani.

Ez az úgynevezett „pump-and-dump" jelenség, amikor a korai befektetők hatalmas vagyonokat keresnek azzal, hogy olcsón beszállnak, majd milliókat költenek reklámkampányokra, elérve, hogy minél többen vásároljanak. Amikor pedig az árfolyam elég magas, a korai befektetők hirtelen mindent eladnak, realizálják a profitot, a kisbefektetők pedig mindent elveszítenek – hiszen a jelentős eladástól összeomlik az árfolyam.

Az EthereumMax „megtévesztő narratívának" nevezte a felperesek állításait.

Kardashian és Mayweather azonban messze nem az egyetlenek, akik beszálltak a kriptovaluták reklámozásába.

AMIKOR TAVALY OKTÓBERBEN A BITCOIN MÉG ÁRFOLYAMCSÚCSOKAT DÖNTÖTT, MATT DAMON LETT A CRYPTO.COM EGYIK REKLÁMARCA.

Ez egyébként marketingtörténetileg is fordulópont volt, ugyanis ez volt az első alkalom, hogy egy hollywoodi A-listás híresség reklámozott egy konkrét pénzügyi befektetést.

Arról pedig az Origo is beszámolt korábban, hogy a dogecoin nevű kriptovaluta egyik befektetője Elon Muskot és a cégeit perelte be, mivel állítása szerint Musk piramisjátékban vett részt.

kriptovaluta értékvesztés 

A bitcoin árfolyamának alakulása 2021 októbere óta - FORRÁS: INVESTING.COM

Emellett nemcsak a kriptovaluták, de az úgynevezett nem helyettesíthető tokenek (NFT-k) területén is indultak már vizsgálatok, Az OpenSea nevű NFT-piactér korábbi alkalmazottja, Nathaniel Chastain ellen épp ebben a hónapban indított eljárást az illetékes amerikai hatóság, bennfentes kereskedés gyanúja miatt.

Noha a következő időszakban akár izgalmas bírósági ügyek is elindulhatnak, világsztárok érintettségével is, a szakértők rendre hangsúlyozzák, hogy az egész folyamat nagyon bonyolult.

A KÖZPONTI PROBLÉMÁT UGYANIS TOVÁBBRA IS AZT JELENTI, HOGY PONTOSAN MINEK MINŐSÜLNEK A KRIPTOVALUTÁK.

Ha ugyanis ezek értékpapírok, akkor világos, hogy milyen felügyeleti szerveknek kell eljárniuk az esetükben. Ha viszont nem azok, akkor az sem egyértelmű, hogy pontosan miként kellene minősíteni ezeket a befektetéseket, és például hogyan lehet bárkit kártalanítani.

Az Egyesült Államokban például egyetlen kriptovaluta sincs értékpapírként bejegyezve, és ezeket nem védi az amerikai szövetségi betétbiztosító (FDIC) sem

Mi több, az egyes hírességek ellen induló perek is rendkívül körülményesek lehetnek, hiszen elvileg bizonyítani kellene, hogy a sztárok valóban hazudtak a reklámokban, és tudatosan csalásban vettek részt.

ÖSSZESSÉGÉBEN TEHÁT A KRIPTOVALUTÁK JELENLEGI MÉLYREPÜLÉSE OLYAN FOLYAMATOKAT INDÍTHAT EL, AMELYEK SOKAKNAK KOMOLY FEJFÁJÁST OKOZHATNAK.

Nem csak a sztároknak, de a felügyeleti szerveknek és a bíróságoknak is, hiszen egy szinte ismeretlen terepen kell majd konkrét döntéseket hozniuk. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Hatalmas botrány készül: földönfutóvá válhat Elon Musk

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: Eva Rinaldi from Sydney Australia - Kim Kardashian - wikimedia

TOP 5