Skip to main content
Elon Musk dogecoin befektetés manipuláció

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Elon Muskot csütörtökön 258 milliárd dollárra perelte be egy férfi a manhattani szövetségi bíróságon. 

Keith Johnson szerint ugyanis Musk manipulálta a dogecoin nevű kriptovaluta árfolyamát, súlyos kárt okozva ezzel a befektetőknek.

hirdetés
Álomalak online? Fittiam edzéstár!

A per

Összesen 258 milliárd dollárt követel egy Keith Johnson nevű férfi Elon Musktól, mivel meglátása szerint Musk, illetve az általa vezetett Tesla és a SpaceX manipulálta a dogecoin nevű kriptovaluta árfolyamát, amivel súlyos károkat okozott a befektetőknek. Johnson csütörtökön nyújtotta be a keresetét a manhattani szövetségi bíróságon – írja a Reuters.

Ahogy az Origo korábban megírta, Musk vagyona a Forbes áprilisi adatai szerint 219 milliárd dollár volt, azaz kevesebb, mint amekkora összegre most beperelték.

JOHNSON AZZAL ÉRVEL, HOGY MUSK ARRA HASZNÁLTA A NÉPSZERŰSÉGÉT, HOGY REKLÁMOZZA A DOGECOINT, AMIVEL FELHAJTOTTA A TOKEN ÁRFOLYAMÁT, MAJD HAGYTA, HOGY AZ ÁRJEGYZÉS HATALMASAT CSÖKKENJEN.

A kereset szerint az alperesek (tehát maga Musk, a Tesla és a SpaceX) 2019 óta tisztában voltak azzal, hogy a dogecoin mögött nem áll valódi érték, mégis népszerűsítették a kriptovalutát. Így pedig jelentős hasznot húztak a kereskedésből. Vagyis Johnson szerint Musk és a cégei lényegében egy piramisjátékban vettek részt, aminek egyetlen célja az volt, hogy manipulálják a befektetőket, és így anyagi haszonra tegyenek szert. A Tesla például egy ideig még el is fogadott dogecoint egyes termékeiért.

A kereset idézi például Warren Buffett és Bill Gates véleményeit is arról, hogy a kriptopénz értéke erősen megkérdőjelezhető.

A Tesla, a SpaceX, valamint Elon Musk ügyvédje egyelőre nem kommentálta az ügyet. A Reuters kereste Johnson ügyvédjét is, hogy megtudja, a férfi milyen konkrét bizonyítékokkal rendelkezik, amelyek alátámasztják, hogy az alperesek valóban piramisjátékban vettek részt. Johnson jogi képviselője nem reagált a megkeresésre.

A 258 MILLIÁRD DOLLÁROS KÖVETELÉS EGYÉBKÉNT ÚGY JÖN KI, HOGY 2021 MÁJUSA ÓTA A DOGECOIN PIACI ÉRTÉKE 86 MILLIÁRD DOLLÁRRAL CSÖKKENT. JOHNSON ENNEK A HÁROMSZOROSÁT KÖVETELI MUSKTÓL ÉS A CÉGEITŐL.

Emellett a férfi azt is szeretné elérni, hogy Musk és vállalatai a jövőben ne népszerűsíthessék a dogecoint. Továbbá kéri, hogy a bíróság állapítsa meg, hogy a szövetségi és a New York-i törvények szerint a dogecoinnal folytatott kereskedés szerencsejátéknak minősül.

A panasz szerint a dogecoin eladási hulláma azt követően indult el, hogy Musk tavaly májusban az NBC tévécsatorna Saturday Night Live című műsorának házigazdája volt. A műsor egyik szegmensében ugyanis egy fiktív pénzügyi szakértő szerepét játszotta el, és közölte, hogy a dogecoin „szélhámosság".

A dogecoin csütörtökön, vagyis a kereset benyújtásának napján, 0,058 dolláron forgott, szemben a tavaly májusban elért, 0,74 dolláros csúcsával. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Elon Musk csak tréfálkozott, mégis 20 százalékkal ugrott meg a kriptopénz értéke

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: Riki32 képe a Pixabay -en.

TOP 5