Skip to main content
Jeanette-sziget Google térkép

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Mivel a Jeanette-sziget nem, csak egy fekete folt található helyette a Google térképén, ismét elindultak a találgatások, mi lehet ennek az oka. 

A Kelet-szibériai-tengeren található szigetet még a XIX. század végén fedezte fel az amerikai bálnavadász, George E. DeLong, miközben a Kelet-szibériai tengeren az északnyugati átjárót kereste.

hirdetés

Expedíciója kudarcba fulladt, ő maga is az életét vesztette, a sziget azonban amerikai fennhatóság alá került, legalábbis papíron. Később az oroszok formáltak igényt az egyébként teljesen kietlen földdarabra, 1915-ben a cár deklarálta is, hogy a sziget az orosz birodalomhoz tartozik. Ezt végül Amerika is elismerte, igaz, csak 1994-ben.

Nincs a térképen?

Érdekesség, hogy a Google műholdas képein a sziget nem látható, az feketével ki van satírozva. Mivel évek óta észlelhető a „hiba“, számtalan elképzelés, találgatás látott napvilágot, mi lehet ennek az oka. Egyes vélemények szerint a terület titkos orosz katonai bázist rejt, mások szerint az oroszok földönkívüliekkel szövetkeztek, és most ők élnek a szigeten.

Az ukrán-orosz háború kitörésével a dilemma ismét a találgatások kereszttüzébe kerül, írt minderről nemrég az Independent.

A kialakult helyzetet elmélyítette az is, hogy a Google eddig nem adott magyarázatott arra, mi lehet a „hiba“ oka.

A sziget valójában továbbra is létezik, nemrég egy expedíció járt is ott, olvasható egy 2017-es posztban a Twitteren.

A frwiki szerint a Google Maps algoritmusa felelős a hibáért, hisz nem tudja azonosítani, hóval fedett szárazföld, jégtömb vagy felhő-e a sziget, és ezért nem mutat semmit. A BING Maps-en vagy a NASA EOSDIS Worldwiew-ján ugyanakkor fellelhető a Jeanette-sziget.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Itt megnézheted, mi volt a lakhelyeden 150 éve

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Savannah Belsher-MacLean képe a Pixabay -en.

TOP 5