Skip to main content

Tudja, milyen volt az a település, ahol most él, vagy éltek szülei, nagyszülei és felmenői? Kutakodás közben akár száz éveket is visszamehetünk az időben.

Egy hazai weboldal adatbázisában több térképet is találhatunk.

hirdetés

Egyetlen kattintással és némi zoomolással megkapjuk pl. egy XIX. századi katonai felmérés 1:28.800 arányban készült térképeit. A színes, kéziratos térképek sokáig titkosak voltak, illetve kisebb méretarányú térképek alapjául szolgáltak.

Ha akarjuk azonban, elővehetjük az Első Katonai Felmérést is, az a XVIII. századba röpít vissza minket. Már most megjegyezzük, senki ne lepődjön meg, ha esetleg (az akkori) városhatáron kívül lakik ma, hisz városaink az elmúlt 50-100 évben rengeteget fejlődtek, területük alaposan kibővült.

A Google Maps-szal jól szinkronizált térkép a Magyar Királyság (a Temesi Bánsággal és a Bánsági Határőrvidékkel együtt) nagyfelbontású, színes felmérési térképeit is tartalmazza (eredeti címe Aufnahmskarte des Königreiches Ungarn). 1819—1869 között 1112 db szelvény készült a területről, de található térkép az egész monarchiáról is.

A könnyebb kezelhetőség kedvéért a bal oldalon lévő részen a térképek elnevezésű kis téglatestre kattintsunk, akkor jelennek meg a variánsok, mely térképet akarjuk alapul venni, míg bal oldalt írjuk be a település nevét is.

Lefelé görgetve az ország- vagy város, illetve egyéb térképeket felvonultató hazai weboldal, az Arcanum ide kattintva érhető el.

Forrás

A képen Budafok ma és 150 éve

TOP 5