Skip to main content

Proxima Centauri rádiójel 

Idegen civilizáció jelenlétére is utalhat az a rádiójel, ami a Naphoz legközelebbi csillag, a Proxima Centauri felől érkezett - írja a The Guardian cikkére hivatkozva a Futurism tudományos hírportál. A SETI kutatói vizsgálatot indítottak.

A rádiószignált a Stephen Hawking által alapított, idegen létformákat kereső Breakthrough Listen program keretében találta meg az ausztrál Parkes-teleszkóp.

hirdetés

A munkában résztvevő kutatók szerint a most detektált jel sok szempontból emlékeztet az 1977-ben észlelt "Hűha!" elnevezésű jelre.

Utóbbi egy erős, keskeny sávú rádiójel volt; olyan jellemzőkkel bírt, amelyek egy lehetséges földön kívüli civilizációtól való származásra utaltak, és teljesen eltért a kozmikus háttérzajoktól.

A Proxima Centauri felől érkező jel a szakértők szerint több szempontból is különös.

Egyrészt frekvenciája 980 MHz körül van, vagyis valószínűleg nem emberi űreszköz bocsájtja ki, másrészt a frekvenciaeltolódás alapján egy, a csillag körül keringő bolygó felszínéről származik.

A RENDSZERBEN EGYETLEN BOLYGÓRÓL TUDNAK A CSILLAGÁSZOK ÉS EZ A LAKHATÓSÁGI ZÓNÁBAN KERING, VAGYIS FOLYÉKONY VÍZ LEHET A FELSZÍNÉN.

Természetesen a legtöbb szakértő szkeptikus a felfedezést illetően.

A kételyeket táplálja többek között az a tény, hogy a szignálból egyelőre nem olvasható ki értelmes információ, továbbá a Proxima b bolygó egy vörös törpe körül kering, ami leginkább fokozott aktivitásáról, pusztító erejű kitöréseiről ismert. 

A csillagászok tovább folytatják a jel vizsgálatát.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5