Skip to main content

gyors rádiókitörések magnetár 

Egy kanadai kutatócsoportnak sikerült azonosítania a Föld felé érkező gyors rádiókitörések egyik forrását.

A jeleket egy magnetár – vagyis egy rendkívül erős mágneses mezővel rendelkező neutroncsillag - küldi.

hirdetés

2020. április 28-án szokatlanul intenzív rádiókitörést észleltek a szakértők a CHIME (Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment) teleszkóphálózattal. Kivételesen sikerült azonosítani a forrást is: eszerint a rádiójeleket egy olyan magnetár küldte felénk, ami galaxisunkban, a Tejútrendszerben található. 

A FELFEDEZÉS ALAPJÁN ÚGY TŰNIK, A GYORS RÁDIÓKITÖRÉSEK EGY RÉSZE BIZTOSAN EZEKHEZ A CSILLAGÁSZATI OBJEKTUMOKHOZ KÖTHETŐ. 

„Számításaink szerint, ha egy ilyen intenzitású rádiókitörés egy másik galaxisból érkezett volna, nem tudnánk megkülönböztetni a többi hasonló jeltől, ez pedig azt is mutatja, hogy a gyors rádiókitöréseknek legalább egy részét a magnetárok sugározzák" – mondta Pragya Chawla, a McGill Egyetem Fizikai Tanszékének munkatársa.

A felfedezésről bővebben a Nature magazinban számolnak be.

Mi az a gyors rádiókitörés?

Gyors rádiókitöréseket (Fast Radio Bursts, rövidítve FRB) több mint tíz évvel ezelőtt azonosítottak először. Eleinte egyszeri eseményeknek vélték őket, ám rövidesen kiderült, hogy néhányuk ismétlődik.

Az FRB-k kozmikus rádióhullámok rövid ideig tartó, nagyon erős löketei, keletkezésükhöz akkora energiára van szükség, mint amennyit a Nap több millió év alatt termel meg.

A magnetárok

Egyes elméletek már számoltak a magnetárokkal, mint lehetséges forrásokkal, a teóriát azonban a mostani megfigyelésig nem sikerült egyértelműen igazolni. 

Ez idáig az összes FRB, amit a CHIME-hez hasonló teleszkópok azonosítottak, más galaxisokból származott, így nem tudtuk részletesen tanulmányozni őket" 

– vázolta a nehézségeket Ziggy Pleunis, a McGill Egyetem Fizikai Tanszékének kutatója, a tanulmány társszerzője. Pleunis szerint a potenciális források megtalálását az is nehezítette, hogy a Tejútrendszer magnetárjai messze nem bocsátanak ki olyan erős jeleket, mint amilyenek az extragalaktikus rádiókitörések.

A szakértők szerint elképzelhető, hogy a nagyobb energiájú gyors rádiókitöréseket fiatalabb, és emiatt aktívabb magnetárok küldik, ez azonban még nem bizonyított. Ehhez arra lenne szükség, hogy az FRB-vel párhuzamosan röntgenkitörést is észleljenek, ami egyelőre még nem történt meg.

A CHIME tovább keresi a lehetséges forrásobjektumokat.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csakillusztráció, forrás: pixabay

TOP 5