Skip to main content

leghíresebb földönkívüli üzenet Hűha! 

Egy amatőr csillagász megtalálhatta a több mint 40 évvel ezelőtt észlelt legendás „Hűha!" jel forrását.

1977. augusztus 15-e óta tartotta lázban az idegenek után kutató lelkes szakértőket és laikusokat az úgynevezett „Hűha!"-jel.

hirdetés

Ez egy erős, keskeny sávú rádiójel volt, amelyet a SETI program keretében dolgozó dr. Jerry R. Ehman fogott a Big Ear (Nagy Fül) rádióteleszkóppal.

A szignál olyan jellemzőkkel bírt, amelyek egy lehetséges földön kívüli civilizációtól való származásra utaltak, és teljesen eltért a kozmikus háttérzajoktól. Ehman a felfedezéstől annyira meglepődött, hogy a jelsorozat mellé az angol „Wow!" (Hűha!) felkiáltást írta, innen ered a jel közismert neve.

A szignál mindössze 72 másodpercig tartott, és sosem ismétlődött meg.

Hűha! földönkívüli üzenet 

FORRÁS: WIKIMEDIA COMMONS

Mai napig nem tudni, mi küldhette

Az elmúlt 43 év során a kozmikus „üzenetet" sokan, sokféleképpen próbálták magyarázni, egyelőre kevés sikerrel.

Egy 2017-ben publikált elmélet szerint a rádiójelet egy üstökös bocsátotta ki, ezt azonban az eredeti felfedezést jegyző kutatócsoport cáfolta; egy ilyen égitest ebben a frekvenciasávban nem sugároz rádiójeleket.

Az idegen civilizáció, mint lehetséges eredet, azért is csábító lehetőség, mert a szignál nagyon közel volt az úgynevezett hidrogén-vonalhoz.

EZ A FREKVENCIA MENTES A HÁTTÉRZAJOKTÓL, IDEÁLIS LEHET TEHÁT CSILLAGKÖZI KOMMUNIKÁCIÓRA.

Az elmúlt évtizedekben a csillagászok nem észleltek ehhez hasonló rádiójelet.

A lehetséges forrás

Habár továbbra sem tudni, ki, vagy mi küldte a rádiójelet, egy amatőr csillagász, Alberto Caballero kísérletet tett a forráshely azonosítására. Caballero az Európai Űrügynökség 1,3 milliárd csillagot tartalmazó Gaia katalógusát böngészte át. Feltételezve, hogy a jelet idegen létforma küldte, a kutató olyan csillagokat keresett, amik a szignál érkezésének irányában vannak, és az élet számára alkalmas exobolygók keringenek körülöttük.

A vizsgálat 15 potenciális jelöltet azonosított, közülük a 2MASS 19281982-2640123 katalógusjelű csillag a legígéretesebb, ugyanis

KÍSÉRTETIESEN EMLÉKEZTET A MI NAPUNKRA, RÁADÁSUL PONT AZON AZ ÉGBOLTRÉSZEN TALÁLHATÓ, AHOL A HŰHA! RÁDIÓJELET DETEKTÁLTÁK.

A 2MASS 19281982-2640123 sajnos nagyon messze, 1800 fényévre van a Földtől, így az oda küldött válaszüzenet a mi életünkben biztosan nem érkezne meg. Caballero mindenesetre azt tanácsolja a kutatótársainak, keressenek exobolygókat a távoli csillag körül.

Caballero tanulmánya részletesebben erre az oldalra kattintva olvasható.

Mikrohullámú sütőt is néztek már idegen civilizációnak

Természetesen az sem zárható ki, hogy a tudósokat évtizedek óta izgató rádiójel nagyon is földi eredetű.

EMLÉKEZETES, 2015-BEN AZ AUSZTRÁL PARKES RÁDIÓTELESZKÓP DOLGOZÓI ISMERETLEN RÁDIÓJELEKET FOGTAK, ÁM IDŐVEL KIDERÜLT, HOGY EZEKET EGY KÖZELI MIKROHULLÁMÚ SÜTŐ GENERÁLTA.

Az is előfordulhat, hogy a hullámokat egy olyan természetes képződmény okozza, amiket még nem sikerült azonosítania a szakértőknek.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5