Skip to main content

Neptunusz naprendszer Uránusz 

Egy kutatócsoport szerint a jeges óriásplanéta az Uránusz és Neptunusz között helyezkedett el, aztán kirepült a Naprendszerből - írja a Futurism tudományos portál.

A jelenlegi elméletek szerint a fiatal Napot egykor gázokból és porból álló korong vette körül.

hirdetés

Ezek voltak a bolygók nyersanyagai; számtalan összeütközés révén a szemcsékből végül kialakultak a csillagunk körül keringő planéták. Ahogy nőtt a keletkező bolygók tömege, úgy rendeződött át a Nap körül keringő égitestek helyzete, a mai képet a nagytömegű bolygók gravitációs hatása alakította ki.

A Carnegie Tudományos Intézet szakértői kíváncsi voltak arra, hogyan helyezkedtek el az újszülött bolygók a korai Naprendszer, e célból 6000 számítógépes szimulációt futtattak le.

"Tudjuk, hogy csak a mi galaxisunkban több ezer bolygórendszer van. A Naprendszerben a bolygók elhelyezkedése azonban szokatlan képet mutat, ezért modellekkel megpróbáltuk visszaforgatni az időt, és reprodukálni keletkezésük folyamatát" - írta az Icarus című tudományos folyóiratban Matt Clement, aki az eredményt bemutató publikáció egyik szerzője.

"Olyan, mintha azt próbálnánk kideríteni, mi okozta az autóbalesetet - milyen gyorsan ment a kocsi, merre haladt, és így tovább"

- tette hozzá.

A szimulációk alapján a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy az Uránusz és a Neptunusz mai helyzetét két tényező határozta meg:

A NAPRENDSZER TÁVOLI RÉSZÉN TALÁLHATÓ, KISEBB ÉGITESTEKBŐL ÁLLÓ KUIPER-ÖV, VALAMINT EGY NAGYOBB JEGES BOLYGÓ, AMI IDŐVEL KILÖKŐDHETETT A CSILLAGKÖZI TÉRBE.

"Mindez azt mutatja, hogy bár a Naprendszer egy furcsa képződmény, régen teljesen átlagosan nézett ki" - magyarázta Clement. A most kidolgozott modellel a kutatók más bolygórendszerek keletkezését is vizsgálhatják.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csakillusztráció, forrás: pixabay

TOP 5