Skip to main content

 

Kevesebb gyerek születése lenne a leghatásosabb egyéni módszer a klímaváltozás megfékezésére - derül ki egy svéd tanulmányból.

 Legyünk vegetáriánusok, és mondjunk le az autóról

"Arra a következtetésre jutottunk, hogy négy olyan módszer van, amely jelentősen csökkenti a személyes szén-dioxid-kibocsátást: a vegetáriánus táplálkozás, a repülőutakról és autóról való lemondás és az, ha kevesebb gyereket hozunk a világra" - mondta el Seth Wynes, a Lundi Egyetem kutatója.

hirdetés

A tudományos munkát az Environmental Research Letters című szaklapban mutatták be.

Eszerint egy ember, ha lemond az autóról, évente 2,4 tonna klímakárosító szén-dioxidot spórol meg.

A hús nélküli táplálkozás 0,8 tonnányi, a repülőutakról való lemondás pedig évi 1,6 tonnányi szén-dioxiddal kevesebb kibocsátást jelent - számolták ki a tudósok.

A gyermektelenség lenne a leghatékonyabb megelőzés?

A leghatékonyabb klímavédelmi módszer azonban a gyermektelenség - állítják a szakértők.

Minden, meg nem született gyermek évente 58,6 tonna szén-dioxidot "spórol meg" a világnak.

"Egy amerikai család, amelyik úgy dönt, hogy kevesebb gyereket vállal, annyira járul hozzá a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez, mint 684 felnőtt, akik életük hátralévő részében újrahasznosítják a szemetüket" - írja a kutatócsoport.

Az Éghajlat-változás Kormányközi Testület (Intergovermental Panel on Climate Change, IPCC) klímaprognózisa szerint a Föld felszíni hőmérséklete az 1990 és a 2100 közötti időszakban előreláthatóan 1,1 -6,4 Celsius fokkal emelkedik.

A legfrissebb klímamodellek az évszázad végére várható globális átlaghőmérséklet emelkedést az IPCC által megadott felső érték közelébe teszik. A felmelegedési folyamat azonban várhatóan 2100 után is folytatódni fog, mivel az atmoszférában felhalmozódó üvegházhatású gázok, így különösen a szén-dioxid természetes módon csak rendkívül hosszú idő alatt ürülnek ki a légkörből. A múlt század második felében a felmelegedés üteme a duplájára emelkedett a 20. század első feléhez képest.

Az egyre gyorsabb ütemű felmelegedés csak a szén-dioxid és a metán kibocsátás drasztikus visszafogásával lenne lelassítható, ezért fontos, az ezt biztosító módszerek és eljárások tanulmányozása.

A vegetáriánus táplálkozás 4-8-szor hatékonyabb, mint az energiatakarékos lámpák

Kutatásuk során a tudósok 39 tanulmányt és kormányjelentést értékeltek ki. Emellett olyan klímavédelmi intézkedéseket elemeztek, amelyeket az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában és Európában alkalmaznak.

Azt a következtetést vonták le, hogy ezek az intézkedések jóval kevésbé hatékonyak, mint az általuk javasolt stratégiák. Az energiatakarékos lámpák és a tudatos újrahasznosítás például 4-8-szor kevésbé hatékony a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése szempontjából, mint a vegetáriánus táplálkozás.

Ma már általánosan elfogadott tény a klímaváltozás, amelyet a világóceán szintjének lassú emelkedése, a gleccserek és az Arktisz jegének rohamos zsugorodása, valamint az egyre gyakoribb hőhullámok és szélsőséges időjárási jelenségek bizonyítanak.

A globális klímaváltozás súlyos fenyegetést jelent az emberi civilizációra,

az ivóvíz és élelmezési válság, valamint az ennek nyomán kialakuló szociális feszültségek és a migráció hátterében a felmelegedés is komoly szerepet játszik.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás -  A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5