Skip to main content

 

Három fizetett szabadnap járna a nőknek, ha jóváhagyják azt a törvénytervezetet, melyről az Independent írt a napokban.

Bár Olaszországban olyan munkajogi törvények vannak hatályban, melyek abszolút védik a nők jogait, a gyakorlat mégis mást mutat.

hirdetés

Ezt támasztja alá az a tanulmány is, mely arról számolt be, hogy a terhes nők egynegyedének mondanak fel már a terhesség alatt vagy közvetlenül a szülés után azért, hogy ne kelljen távollétük alatt az ezzel kapcsolatos költségeket fizetni, majd újból alkalmazni őket, noha ezt egyértelműen tiltja a törvény.

A törvénytervezet így egy a sorban, azaz a nők jogaiért száll síkra, és azt akarja elérni, hogy védve legyenek a nehéz napokban, be se kelljen menniük dolgozni, mégis kapják meg a fizetésület.

A készülő jogszabály kritikusai azonban azt hangoztatják, hogy a tervezet lesz pont az, ami diszkriminációhoz vezet majd, hisz ha felvételkor a munkáltató csak férfiakat alkalmaz, azokkal szemben nyilván nem merülhet fel a későbbiekben a menstruációból adódó probléma, ráadásul, mivel kiesett napok se jöhetnek szóba, azokért fizetni se kell "feleslegesen".

A joghatás tehát kettős lehet, egyrészt védi, másrészt csorbítja a nők jogait, amit elmélyít az is, hogy egy lehetséges munkajogi perben igen nehéz bizonyítani a diszkriminációt, kit miért nem vettek fel végül is.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás - A kép csak illusztráció, forrása: pixabay

TOP 5