Skip to main content

Az idén kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő Design Hét Budapestre 2012. szeptember 28. és október 7. között kerül sor. Az évről-évre közel 300 együttműködő partnerrel megvalósuló és 60ezer látogatót vonzó eseménysor támogatója a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, védnöke a Magyar Formatervezési Tanács; szervezője a Design Terminál, a Forum Hungaricum intézménye.

Élj lassabban! – hangzik a Design Hét Budapest aktuális szlogenje, vagyis idén a designfest fókuszában az átgondoltabb fogyasztásra ösztönző, a magasabb
életminőség, a tartalmasabb és nyugodtabb élet, a gazdasági, társadalmi és kulturális fenntarthatóság megvalósítását célul tűző Slow mozgalmak állnak.

A fogyasztói társadalmak és a globalizáció anomáliáiból születő Slow Movements nyitánya 1986-ban volt Rómában, a világ ekkor ismerkedett meg a Slow Food fogalmával. Azóta a fogalomkör egyre bővült, s az élet számos területén teret hódított: Slow Life, Slow Cities, Slow Gardening, Slow Sex, Slow Fashion, Slow Travel, Slow Livingés így tovább.


Az ebbe a körbe tartozó Slow Design kifejezés egy évtizede honosodott meg a szakmai köztudatban; elsősorban egy demokratikus és holisztikus tervezői magatartást takar; olyan felelős és tudatos tervezői gyakorlatot, amely a tárgyak teljes életciklusával számolva a design hosszú távú hatásaira koncentrál, hisz a fenntartható fejlődésben, a regionalizmusban, a kulturális sokszínűségben, a lokális értékekben és az egyediségben. Új minőség létrehozására törekszik, s eközben a helyi
nyersanyagokra és erőforrásokra alapoz, ezzel is erősítve a kis közösségeket.

Folytatódik a Design Hét Budapest tavaly indított kezdeményezése: 2012-ben a fesztivál díszvendége
Finnország
. Az idei év tematikájához kapcsolódóan a Fiskars Village kulturális, iparművészeti és design értékeit, sőt gasztronómiáját hozza el Magyarországra a Finnagora.


A Design Terminál épületében látható kiállítás mindazon helyi értékeket állítja fókuszba, amelyek a finn
művészfalut már akkor Slow Life-jelenséggé emelték, amikor még a fogalom maga meg sem született. A tárlathoz kapcsolódó kísérőrendezvényeken a falu alkotóival személyesen is lehet majd találkozni. A fesztivál idejére Budapestre telepített pop-up étteremben a kortárs finn gasztrokultúrával ismerkedhetnek az érdeklődők, a pop-up üzletben pedig a Fiskars Village-ben készített design
termékeket lehet megvásárolni.

A tíz napos design fesztivál hagyományosan megrendezésre kerülő nyitókiállítása idén is a Design Terminál kiállítóterében várja a látogatókat. A Slow Design jegyében megvalósuló tárlat nemzetközi és hazai példákból válogatva vonultatja fel a legprogresszívebb kezdeményezéseket, a zöld megoldásoktól kezdve a biciklis kultúrán és a befogadó designon át, egészen a korszerű várostervezésig, számos izgalmas területtel és projekttel ismertetve meg az érdeklődő nagyközönséget.

A Design Hét hagyományos programjai természetesen a Slow Movements jegyében zajlanak majd. A Nyitott Stúdiók, a Design Hét Vásárlási akció, a Design Túrák és a Design Hét Gasztro Budapest kulturális, építészeti és gasztronómiai értékeire irányítják rá a figyelmet, s szakértők kalauzolásával segítenek felfedezni a rejtett vagy éppen soha észre nem vett lokális kincseket. A felnőtteknek és gyerekeknek szóló workshopok a Slow mozgalmak DIY (Do it Yourself) célkitűzéseit követve invitálnak az alkotásra és az újrahasznosításra. Az elmúlt négy évhez hasonlóan idén is lesz sztárdesigner vendég és szakmai konferencia.

A szakma legrangosabb díjai (Magyar Formatervezési Díj, Design Management Díj) 2012-ben is a fesztivál keretén belül az Iparművészeti Múzeumban kerülnek átadásra, s a gálát kísérő kiállítás a Design Hét kiemelt eseményei közé tartozik.

Forrás: http://stilblog.hu/2012/05/19/oktoberben-ismet-design-het-elj-lassabban/

TOP 5