Skip to main content

 

Már korábban írtam összefoglalót egy Angliában élő háromgyermekes édesanyáról, aki életének rémálom-szerű fordulatát követően építette meg saját otthonát. A korlátozott anyagi és fizikai lehetőségeit mérlegelve arra a döntésre jutott, hogy két kezével építi fel a családi házát.

Az eredmény egy 17 négyzetméteres kabinház, ellátva az alapvető életvitel minden eszközével. Mi is az a kabinház és miért vált hihetetlen népszerűvé szerte a világon?

hirdetés

Mi az a kabinház?

A kabinház olyan épített, fenntartható házat jelent, melynek alapterülete nem haladja meg a 28 négyzetmétert, de alkalmas életvitelszerű tartózkodásra. Ez lehet egy házalapra, vagy egy utánfutóra épített kunyhó is. Anyaga általában fa, de manapság már aluminiumból is készítenek kabinházakat. Ezeket az apró építményeket gyakran a tulajdonos igényei és hóbortjai szerint építik, de fontos a hozzáadott egyszerűség és a környezettudatosság is.

A kabinház mozgalom fogalma az Egyesült Államokból ered, mely pár év elteltével vált ismertté Nyugat-Európában is.

Egy darab történelem

A kabinház mozgalom, mint említettem Amerikából indult a 2008-as amerikai jelzáloghitel-válságot követően, amikor az összeomló gazdaság és a természeti katasztrófák miatt milliók vesztették el az otthonukat. Szükségessé vált, hogy megfizethető és rugalmasan alakítható, mozgatható otthonokat alakítsanak ki azok részére, akik elvesztették minden vagyonukat. Dee Williams és Jay Shafer, a kabinház mozgalom úttörői saját építésű kabinházaikban helyeztek el több rászoruló embert. Ahhoz, hogy elkerüljék a még mindig értelmetlenül szigorú szabályozásokat, az alapterület méretét lecsökkentve, egy pótkocsira helyezték a kabinházakat.

Mi lenne, ha eladnám a hatalmas házamat, az összes patkánnyal, hiteltartozásával és a portörlés, felmosás, takarítás, porszívózás, festés, fűnyírás minden elvesztegetett órájával? Milyen lenne egy könnyedebb élet?”, teszi fel a kérdést a The Big Tiny: A Built-It-Myself Memoir című könyvében.

A kabinházak hatalmas népszerűségre tettek szert Amerikában, több száz könyv, blog, sorozat jelent  meg a témával kapcsolatban. És ahogy az lenni szokott, pár év elteltével Európába is eljutott ezeknek a kicsiny házaknak a híre.

A filozófia

Az elmúlt ötven évben a lakások mérete folyamatosan növekedett, míg a családok kisebbek lettek. A pénz nem boldogít, de az emberek általában elégedettek annak tudatával, hogy több van nekik, mint legtöbb embertársuknak, állítja egy brit tanulmány.

A Warwick Egyetem kutatói arra kerestek választ, hogy a háztartások bevételének növekedésével együtt, miért nem jellemző a boldogság és az elégedettség növekedése. A kutatást vezető pszichológus, Christopher Boyce és csapata tízezer háztartásban élő brit lakos véleményét elemezte olyan kérdésekre, mint például mennyire elégedettek az életükkel.

“Megpróbáljuk elmagyarázni az embereknek, hogy az elmúlt évek gazdasági növekedése - és ezzel együtt a jövedelem emelkedése – ellenére, miért laposodott el a nemzet átlagos elégedettsége”, mondta a pszichológus egy interjúban.

Kutatásuk igazolja, hogy az abszolút jövedelem önmagában nem jelent boldogságot, hiszen ennek alapja, a növekvő jövedelmi szinttel járó emelkedett hangulat, egy rövid átmenetet követően visszatér korábbi állapotához.

Ha van egy nagyobb házad a környéken, azzal úgy hatsz másokra, hogy ők is nagyobb otthonra vágynak, ezzel máris csökken az elégedettségük”, mondta Boyce. “Valójában ez egy ördögi kör. Életünk könnyedén egy olyan versennyé alakulhat, melyet saját környezetünkkel vívunk meg.”

A cikk ide kattintva folytatódik...

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: gambarrumahsederhana.com

TOP 5