Skip to main content

 

Magyarország a vizsgált 157 országból a 91. legboldogabb, derült ki az ENSZ legújabb boldogságrangsorából. A rossz helyezésben három vizsgált szempont játszott fontos szerepet: a szabad döntéshozatal, a bőkezűség és az érzékelt korrupció mértéke.

A listát Dánia vezeti, őt követi Svájc és Izland, míg a rangsor másik végén Togo, Szíria és Burundi foglal helyet.

hirdetés

A boldogság márciusi 20-i világnapjára készülve az ENSZ kiadta legújabb "World Happiness Report 2016" című tanulmányát, melyben a világ 157 országát rangsorolta az alapján, hogy a lakosság mennyire érzi magát boldognak. Számításaik a 2013-2015 közötti időszakot ölelik fel, az alkalmazott modell pedig 6+1 szempont alapján összegzi a vizsgált országok lakóinak boldogságát. Ezek között vannak szubjektív -lakosság körében végzett felméréseken alapuló - elemek, illetve tényadatok. A végzett felmérés keretében eldöntendő kérdésekre kellett válaszolni: a 'nem' válasz 0, az 'igen' válasz 1 pontot jelentett a modell számításai szempontjából.

 
  • egy főre jutó GDP, vásárlóerő-paritáson számolva
  • társadalmi támogatás: "Ha bajba kerülne, lenne olyan ember, akire számíthatna?"
  • várható élettartam
  • döntéshozatali szabadság: "Elégedett azzal a szabadsággal, amivel a saját életét befolyásoló döntések meghozatalában rendelkezik?"
  • bőkezűség: "Adakozott az elmúlt hónapban jótékony célra?"
  • érzékelt korrupció: "Széleskörűnek értékeli a kormányzati és vállalati szektort övező korrupciót?"

A 6+1. faktor ettől jóval összetettebb. Röviden összefoglalva, a modellbe az összehasonlíthatóság érdekében beépítettek egy Dystopia nevet viselő, képzeletbeli országot. Ennek az országnak a sajátossága, hogyminden vizsgált szempontból a lehető leggyengébben szerepelt a boldogságindexben: vagyis itt a legrosszabb az átlagos életszínvonal, itt élnek a legkevesebb ideig az emberek, és így tovább. Ez egyfajtarelatív bázisként szolgál, ami lehetővé teszi, hogy egyik ország esetében se legyen az adott elem hozzájárulása negatív (legrosszabb esetben is csak zéró).

Ez a Dystopia nevezetű elem 2,33 pontot jelent a skálán, amihez országonként még reziduális jelleggel hozzáadódik - vagy amiből épp levonásra kerül - egy országspecifikus, számított érték. A hat fenti komponens és a Dystopia faktor összegeként adódik az országok összesített pontszáma.

Hol állunk mi a listán?

A vizsgált 157 ország közül Magyarország mindössze a 91. helyet szerezte meg, aminél szomszédjaink közül csak Ukrajna (123.) szerepelt rosszabbul. Közvetlenül mellettünk Marokkó és Pakisztán foglal helyet. 

A boldogságindex első három komponensében (egy főre eső GDP, várható élettartam és társadalmi támogatás) jól teljesítünk, így ezek előkelőbb helyezést indokolnának.

A döntéshozatali szabadság, a bőkezűség és legfőképp az érzékelt korrupció tekintetében azonban nagyon rosszul szerepeltünk, ami így sokat rontott az összképen.

A listát nyugat-európai országok vezetik

A rangsor első tíz helyére 7 európai ország is befért. A legboldogabbak a dánok, őket követik a svájciak és az izlandiak. A legjobban teljesítő, Európán kívüli ország Kanada lett a maga 6. helyével. 

Hollandia a 7., Ausztria a 12., Amerika a 13., Németország a 16., míg Nagy-Britannia a 23.

A kelet-közép-európai térségből Csehország (27.) végzett az élen, majd Szlovákia (45.), Lengyelország (57.), Románia (71.) és Szerbia (86.) következett.

Nem Szíriában a legboldogtalanabbak az emberek

Nem meglepő módon, a rangsor végén többségében afrikai országok vannak: az utolsó 10 helyből 7-et foglalnak el. 

A listát - talán meglepetésre - azonban nem a háború sújtotta Szíria, hanem a polgárháború szélén álló, a világ egyik legalacsonyabb egy főre jutó GDP-jével bíró Burundi zárja. Európában a legrosszabb helyezést Bulgária szerezte meg, aki mindössze 129. lett a 157 vizsgált országból. 

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5