Skip to main content

 

Igazán elgondolkodtató interjút közölt nemrég a valasz.hu arról, globálissá váló társadalmainkban végleg el kell-e búcsúznunk a férfias férfiaktól. Hogy mit kell ezalatt pontosan érteni, arról így ír bevezetőjében a cikk írója.

"Az apakép hiánya, a videojáték és a pornó tönkreteszi a következő fiúnemzedékek életét – kongatja meg a vészharangot Nikita Coulombéval írt, A kikapcsolt férfi című könyvében Philip Zimbardo. Ezekért a nézetekért másra könnyen rásütik az ókonzervatív bélyeget, a 82 éves amerikai szociálpszichológusért viszont rajong a haladó értelmiség és a fiatal korosztály is."

hirdetés

Mivel a cikk önmagában zseniális, csak néhány gondolatot közlünk az idézett interjúból. (Alább pedig elérhető az a link, melyre kattintva az egész cikk elolvasható.)

 
  • A fiatal fiúk és férfiak soha nem látott kudarcot vallanak az oktatásban, a társadalmi, a közösségi, de még a szexuális életben is. A fiatal nők pedig minden területen felülmúlják őket, kezdve az általános iskolától az egyetemig, a munkahelyeken, de még a sportban is.
  • Mindennek a hátterében a hagyományos családmodell széthullása áll a könyv szerzője szerint, - melyben minden szülőnek külön-külön megvan a saját szerepe -, manapság azonban sok az olyan család, ahol az (elvált) apa külön él, vagy eleve nem is ismert. Apa hiányában a fiatal fiúk "senkitől sem tanulják meg, hogy mi a férfi valódi szerepe az életben, mitől férfias a felnőtt férfi, de azt sem, hogy az életben mindenért meg kell dolgozni, mindent ki kell érdemelni. 
  • A fiatal fiúknak érzelmileg nincs kihez viszonyulniuk úgy, ahogy ez a hagyományos apa-fiú viszonyban látható, és ezt nem pótolhatja sem az anya, sem az iskola, sem a társadalom. A fiúk így szükségszerűen az internet felé fordulnak, ahol "sikeresek" lehetnek, pl. a számítógépes, leginkább csak harcot, öldöklést felvonultató erőszakos videójátékokban, nem utolsó sorban pedig az internetes szexben, mely utóbbi "pótolja", pontosabban leváltja az első randevúkat és az első szexuális élményeket, teljesen más, torz irányba terelve a szexuális szokások kialakulását. (Arról a felmérésről, hogy milyen pornót néznek a neten a legszívesebben az emberek, ide kattintva lehet bővebben olvasni.)
  • Az interneten felnőtt fiatalok nem járnak közösségbe, nem sportolnak, nem válnak "társasá lénnyé", a nőkben csupán szexualitásuk eszközét látják, hisz ez idegződött beléjük a pornóvideók láttán. Minderre természetesen nem kerülne sor, ha lenne mellettük egy apa, aki elmagyarázná, hogy az életben mi a helyes, és mi nem, mi a férfi szerepe a férfi-nő viszonyban, vagyis mitől "férfias" egy férfi, hogy kell társas kapcsolatokat kialakítani, stb. 

A teljes cikk a valasz.hu oldalán ide kattintva érhető el.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5