Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

ajaguar.jpg 

A magyar gazdaság egyik nagy problémája jelenleg a munkaerőhiány, aminek egyik fő oka a tömeges elvándorlás.

Ezt a statisztikák szerint leginkább az uniós szinthez mérten nem versenyképes bérek okozhatják, akár még a gazdagabbnak mondható megyékben is. A korábbi pár évben látott emelkedő trend után a beruházási ráta 2015-ben ismét visszaeshet - becsüli a Raiffeisen Bank elemzése.

Nincsenek megfelelően megfizetve a hazai munkavállalók, pedig a nettó átlagbér 15-20 százalékos növelése makroszinten sem a versenyképességet, sem a vállalatok profitabilitását nem veszélyeztetné - ezt Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője mondta a Napi.hu-nak.

Több helyen a feldolgozóipari kapacitásbővítések ugyanis éppen a megfelelő munkaerő hiánya miatt nem valósulnak meg. A régiós átlagnál 15-20 százalékkal alacsonyabb bérekkel, gyakorlatilag megőriztük versenyképességünket a szomszédokkal szemben, ám a 2004 óta lomha bérdinamika több hazai kistérségben komoly munkaerőhiányhoz is vezetett.

Minden képesítést követelő pozícióban hiány látható. A tapasztalok szerint az alkalmas munkaerő hiánya miatt jellemzően egyes autóipari beszállítóknál és - a 20-22 ezres sofőrhiánnyal küzdő - logisztikai ágazatnál maradtak el fejlesztések, miközben potenciáljuk jelentős lenne - részletezte a Napi.hu-nak Török Zoltán.

A cikkből az is kiderül, hogy a

Jaguar Land Rover - több tucat egyéb feltétel megfontolása mellett - a munkaerő nehéz elérhetősége miatt is vetette el az ötletet, hogy Magyarországon legyen új üzeme.

A cég mellett pedig több más külföldi járműipari vállalat szintén jegelte már zöldmezős beruházási terveit a magyarországi szakemberhiány miatt - tudta meg a lap Kilián Csabától, a Magyar Gépjárműipari Szövetség főtitkárától. Jó hír, hogy a már ittlévő gyártók közül a többség továbbra is fejleszt, ilyen például az Apollo Tyres.

Bár a nagyvállalatok jellemzően nem verik nagydobra e problémát, a teljes jogú tagként hat társaságot - közöttük az Audit és a Mol-t - soraiban tudó az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség nemrég felhívta a figyelmet, hogy a tagvállalatok termelése a legmérsékeltebb becslés mellett is legalább 50 milliárd forinttal növekedhetne, ha a mérnöki pozíciókra azonnal megtalálnák az alkalmas szakembereket.

A gyártó cégek gondjai pedig az Nemzetgazdasági Minisztérium adataiból is kiolvashatóak: eszerint az összes szektor közül a legnagyobb - több mint 21 százalékos - arányban a feldolgozóipar cégei nem találnak elegendő dolgozót. Ez majdnem háromszoros munkaerőhiányt tükröz a kritikus pontként emlegetett kereskedelemhez képest. A témáról itt írtunk bővebben.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

A kép csak illusztráció