Skip to main content

 

Topsztoriként foglalkozik a röszkei ételosztással a CNN, de a BBC News nyitóoldalán is a magyarországi menekülthelyzet szerepel. A The Guardian is a kiemelt hírek közé emelte a történteket.

A brit közszolgálati média „Magyarország letartóztatja az illegális menekülteket” címmel ír a kialakult állapotokról. A cikkben a röszkei videó is megtekinthető, amelyen a tolongó menekülteknek dobálva osztják az ételt a rendfenntartók.

hirdetés

A CNN weboldalán ugyanez a felvétel a nyitókép. A különbség csak annyi a két riport között, hogy az amerikai csatorna nem csupán beszámol az esetről, de véleményezi is.

Korábban megszólaltatott menekültekre hivatkozva a CNN riportere arról beszél, hogy a felvételen látható jelenet jól példázza a táborban uralkodó állapotokat, azt, hogy a magyar hatóságok úgy osztják az enni- és innivalót, hogy a menekülteknek állatok módjára kell megszerezniük.

Az nem derül ki a riportból, hogy a menekültek miért nem állnak sorba, és miért tülekednek a kordon előtt, azt viszont hozzáteszik, hogy a rendőrség hatalmas nyomás alatt dolgozott. A CNN tudósítója szerint a menekülttáborban nincsenek meg a megfelelő higiénés feltételek, és nem biztosított a normális orvosi ellátás sem.

Megjegyzik, hogy Magyarország számos kritikát kapott már eddig is a nemzetközi emberjogi szervezetektől. 

Ennél is messzebb merészkedik beszámolójában a The Guardian. A brit lap „A magyar rendőrség tülekedésre kényszeríti az ételért a menekülteket” címmel ír a történtekről. Az újság leközli mind Orbán Viktor, mind Kovács Zoltán kormányszóvivő ezzel kapcsolatos nyilatkozatát.

Időközben újabb videó is felkerült a világhálóra, az itt tekinthető meg...

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás

TOP 5