Szakképesítéssel nem rendelkező is árusíthat a 200 négyzetméter alatti, vasárnap is nyitva tartó egyes típusú üzletekben. Egy kereskedelemmel foglalkozó portál szerint, az új rendelet fittyen hány a higiéniai előírásokra.

A rendelet módosítja az egyes ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről szóló korábbi rendeleteteket. Az új szabályozás szerint a vasárnap nyitva tartó üzletben az árusnak nem kell képesítéssel rendelkeznie.

hirdetés

Csak vasárnap

Az üzletek, amelyekre - kizárólag vasárnap - nem vonatkoznak a képesítési követelmények: az élelmiszerüzletek (a zöldség és gyümölcs, hal, hús, hentesáru kivételével), a kozmetikai termék és háztartási-vegyi cikk boltok, kertészeti áruk értékesítések, óra és ékszerüzletek, fotócikk üzletek, és állateledel boltok.

A módosítás értelmében a jövőben nem lesz kötelező a szakképesítés a szállodai üzemben portai és szobafőnöki tevékenységhez, az utazásszervezés és - közvetítéshez, a rendezvényszervezéshez, az utazási irodai ügyintézéshez, az ügyfélszolgálati, információs tevékenységhez, és a szabadidő-szervezéshez. A rendelet a kihirdetését követő nyolcadik napon, június 17-én lép hatályba.

A hasmenés az könnyen jön

blokkk.com azt írja, úgy látszik, a vásárló egészsége vasárnap nem számít, pedig az egész szakképesítési követelményrendszer éppen azért van, hogy higiéniai szempontból minden rendben legyen. Senki ne kapjon hasmenést egy be nem tartott szabály miatt.

A kereskedelemmel foglalkozó szakportál hozzáteszi, némi öröm az ürömben, hogy a módosítások, csak június 17-én lépnek majd hatályba, így a most következő hőségriadóval tarkított hétvégét még a régi szabályok szerint kell a boltosoknak túlélniük.”

A blokkk.com példaként említi, hogy aki jár vásárolni, az tudja, hogy a kisebb boltokban ugyanannál a pultnál és általában ugyanattól a személytől kérheti a vásárló a húsfélét, a párizsit vagy a sajtot. Nos, itt lesz majd némi zavar, hiszen a segítő családtag szakképzettség hiányában a csirkemellet már nem adhatja oda, míg az ementálit vidáman darabolhatja.

Szakmai berkekben köztudott, hogy minden hús, hentesáru, húskészítmény, felvágott, kolbász, ugyanolyan kényes előírásoknak megfelelő termékkör, mint a tejtermékek árusítása.

Az élelmiszer kereskedelemben bármely tevékenységet végző személyekre, így a segítő családtagokra is vonatkozó egészségügyi alkalmassági előírásokat nem törölték el, eddig - írja a portál.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: MTI/Kollányi Péter

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu