Skip to main content

 

A BBC Panorama című műsorának legújabb adásában a szerkesztők elég brutális képet festettek az Apple termékeit gyártó gyárakban folyó munkáról.

A dokumentumfilm szerint gyerekek is dolgoznak az Apple termékeihez felhasznált ónt adó bányákban, ahol ráadásul folyamatos a földcsuszamlás veszélye. Az indonéziai bányásztevékenység ráadásul teljesen elpusztítja a környezetet, a gépek nem egyszer korallzátonyokat is megsemmisítenek a munka közben, és holdbéli táj marad a munkások után.

hirdetés

Az ónt természetesen nem konkrétan az Apple bányássza, a BBC munkatársai a beszállítók munkakörülményeit vették filmre úgy, hogy ott rejtett kamerával felszerelt emberek jelentkeztek munkára.

Nem ez az első alkalom, hogy az Apple termékeit összerakó gyárakból hasonló hírek érkeznek, és ezt az új műsor is megerősítette. Az indonéziai bányák mellett a kínai iPhone-összeszerelő üzemekben is forgattak, ahol még mindig embertelen körülmények között dolgoznak a munkások. Egyik-másik dolgozó olyan fáradt, hogy munka közben, akár állva is elalszik, a főnökök pedig csak arra figyelmeztetik őket, hogy így bele is eshetnek a gépbe, ahol agyonrázhatja őket az áram.

A szállásokon uralkodó helyzetek is borzasztóak, sokszor tizenketten élnek egy nyolcfős barakkban, rendszeresek a 12 órás műszakok, az emberek sokszor még ahhoz is fáradtak, hogy egyenek valamit.

A forgatócsoport az Apple-t is megkereste, de a megbeszélt időpontban az eredeti tervek ellenére az Apple képviselői csak kamerán kívül voltak hajlandók beszélni.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép

TOP 5