Skip to main content

A gazdasági növekedés nem elegendő a globális szegénység felszámolásához - hangoztatta a Világbank. A BBC News szerint a Világbank arra szólította fel a fejlett országokat, hogy biztosítsanak a jelenleginél több erőforrást a rendkívül szegények részére, köztük nagyobb összegű jóléti programokat.

A Világbank - amely tavaly azt tűzte ki céljául, hogy 2030-ra felszámolják a rendkívüli szegénységet - úgy vélte, ilyen intézkedések növelik majd a termelékenységet és fokozzák a növekedést. Ugyanakkor figyelmeztettek: "Még ha valamennyi ország ugyanolyan ütemű növekedést mutat is fel, mint az elmúlt 20 év során, és ha a jövedelem-eloszlás változatlan is marad, a globális szegénység csak 10 százalékkal csökken 2030-ig a 2010-ben mért 17,7 százalékról".

A 2030-as célkitűzés megvalósításához a becslésük szerint évente 50 millió fővel kell csökkennie a rendkívül szegények számának - ők azok, akik napi keresete nem éri el az 1,25 dollárt. Ez heti egymillió főnek felelne meg a következő 16 év során. A BBC News szerint a Kongói Demokratikus Köztársaság küszködik a legnagyobb szegénységgel, ahol a lakosság 88 százaléka él a szegénységi küszöb alatt. Libériában ez az arány 84 százalék, de Burundiban és Madagaszkáron is 81 százalék.

Szerző: VG Online - BBC News

Kapcsolódó anyag: Több tízezer gyermek hal meg naponta világszerte

Forrás

Kép

TOP 5