Skip to main content

(Szerkesztő megjegyzése: ahhoz, hogy a fenntartható fejlődés jegyében tervezzük a jövőnket, ismerni kell a múltunkat is.)

Az örökségvédelem területén végzett elkötelezett szolgálatáért Europa Nostra-díjat ítéltek Paraschiva Kovacs, azaz Kovács Piroska máréfalvi nyugalmazott tanárnak, néprajzkutatónak. Az Európai Bizottság és az Europa Nostra közös elismerésének díjazottjait kedden hozták nyilvánosságra.

Az európai örökségvédelmi szervezeteket tömörítő Europa Nostra honlapján olvasható indoklás szerint Kovács Piroska egy kis közösség tanáraként életéből több mint 40 évet szentelt a múlt tárgyi emlékeinek számbavételére és megőrzésére. Személyes elkötelezettségének, pedagógiai tehetségének, szakmai hozzáértésének, meggyőző erejének és magával ragadó lelkesedésének köszönhetően több generáció más szemlélettel és hozzáállással viszonyul a helyi történelemhez és örökségmegőrzéshez.

A méltatásban hangsúlyozzák, hogy Kovács Piroska kiemelkedő példája azoknak a szerény, elkötelezett európaiaknak, akiknek jelentősebb források nélkül is sikerül tudatosítaniuk embertársaikban a múlt megőrzésének fontosságát a jövő érdekében. Mint írják, Kovács Piroska a székely kapuk múltját, mintázatait és díszítéseit, valamint a fafaragó dinasztiákat kutatva feltérképezte az udvarhelyi régió székely kapuit. Kezdeményezésére program is indult a népművészet ezen remekeinek megőrzésére: elindulhatott a már főleg az idős emberek házaihoz tartozó székely kapuk felújítása. Elkötelezettségének köszönhetően Máréfalvának sikerült megtartania eredeti arculatát hatalmas, gyönyörűen faragott székely kapuival.

Európa Nostra-díjjal kitüntetett Kovács Piroska

Az Európai Unió Kulturális Öröksége/Europa Nostra-díjat idén 16 műemlék-helyreállítás, 3 kutatói munka, 5 oktatási-képzési projekt, valamint elkötelezett örökségvédelmi munkájáért négy szervezet és személy kapja meg. Az elismerés nyertesei között vannak a londoni Leighton House Museum, a portugáliai Mafra bazilikájában található történelmi orgonák, az amszterdami Portugál zsinagóga és a Patmosz szigeti Szent János kolostor szélmalmainak rekonstrukciója. Örökségvédelmi munkájáért - Kovács Piroska mellett - például a brit Society for the Protection of Ancient Buildings kap elismerést.

A díjátadót június 1-jén Lisszabonban tartják, ahol a most nyilvánosságra hozott 28 nyertes közül hatot Europa Nostra-nagydíjjal jutalmaznak, amellyel 10 ezer eurós pénzjutalom is jár. A 28 nyertes projektet, illetve szervezetet és személyt összesen 226 nevezett közül választották ki idén. Mind a négy kategória győzteseiről független szakértőkből álló zsűri döntött.

Forrás: MTI / építészfórum 

TOP 5