Skip to main content

A Pannon Helyi Termék Nonprofit Kft. és a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület, valamint regionális partnerszervezeteik hálózati mozgalmat indítanak „Adj Helyet a Helyinek” címmel.

A mozgalom közvetlen célja a helyi alapanyagokból, - helyi tudással és munkával - előállított élelmiszerek és kézműipari termékek népszerűsítése, a hazai fogyasztásban játszott szerepük növelése. Ennek középpontjában áll: • a kiváló minőséget, de kis mennyiségben előállító termelők piaci ismertségének növelése, értékesítési lehetőségeik bővítése, 

•  értékesítési (népszerűsítő) pontok hálózatának kialakítása, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy a termelő 40 km-es körzeten belül el tudja adni termékeit,
•  bevásárló közösségek létrehozásának segítése, hogy a termelő és a vásárló közvetlenül egymásra találjon.
•  Az értékesítési helyeket a termékekkel és a termelőkkel szervesen összekapcsoló komplex marketing tevékenység 
 
Mindezen keresztül a mozgalom elindítói hozzá kívánnak járulni ahhoz, hogy a termékek változatossága és minősége javuljon, a vásárlók a termelőtől közvetlenül, vagy termelői áron juthassanak hozzá a termékekhez, csökkenjen a termékek által megtett távolság, és a hazai vásárlók a terméken keresztül megismerjék a termelőt, és annak a tájnak az értékeit, turisztikai lehetőségeit is, ahonnan a termék származik.
 
Várjuk mindazon szervezetek és magánszemélyek csatlakozását, illetve támogatását, akik ezekkel a célokkal egyetértenek, és a saját helyükön, a saját erőforrásaikkal segíteni tudnak a megvalósulásban!
 
A mozgalom során első lépésben (2013. május 31-ig) mintegy 70-80, - az országot egyenletesen lefedő „Adj Helyet a Helyinek” pontot kívánunk létrehozni, ahol a vásárlók közvetlenül termelői áron juthatnak hozzá a helyi termékekhez a kihelyezett, - vagy a hely gazdája által biztosított – polcokról. Amennyiben az értékesítés komolyabb volument is elér, a termékek kereskedelmi forgalmazása is lehetséges.
Ezekhez a helyekhez csatlakozhatnak már meglévő, vagy újonnan szerveződő bevásárló közösségek, amelyek lehetőséget biztosítanak a termelő és a vásárló személyes találkozásával megvalósuló árucserére. 
Az értékesítési pontok száma folyamatosan növekedhet és lehetőséget kínálunk arra is, hogy a minősített termelők közvetlenül szállítsák termékeiket a hozzájuk közel lévő pontokra.
 
Akikre mindenképp számítunk:
 
•  Olyan nagy látogatottságú helyek gazdáira, ahol megvalósulhat a helyi termékek közvetlen értékesítése, népszerűsítése. Ezek a helyek lehetnek boltok, éttermek, szállodák, bankfiókok, postahivatalok, turisztikai információs irodák, egyéb frekventált közösségi terek. Fontosnak tartjuk, hogy a termékek felfutásáig a partnerek vállalják, hogy termelői áron, hozzáadott árrés nélkül adnak módot a vásárlásra, és ehhez biztosítják a megfelelő személyi és adminisztratív hátteret. A mozgalom kiterjedése révén számítunk arra, hogy a bevont helyszínek népszerűsége növekszik, saját termékeik és szolgáltatásaik jobban eladhatóvá válnak, tehát anyagilag is megtérülhet a befektetett munka.
•  Helyi termék-előállítókra, akik szeretnék termékeiket népszerűsíteni, és ehhez számítanak a mozgalom által kínált erőforrásokra (értékesítési pontok hálózata, minősítés, szervezés, marketing, logisztikai támogatás). A termékeket vagy a termelő, vagy a hálózati partnerségben együttműködő megyei/regionális segítő szervezet szállítja be a termelőtől maximum 40 km-re lévő, vagy megyén belüli, vagy Budapest területén elhelyezkedő értékesítési pontra. Kizárólag saját alapanyagból, saját receptúra alapján és saját munkával előállított élelmiszerek és kézműves termékek kerülhetnek bele a folyamatba. A termékeket régiós partnereink személyes találkozás keretében minősítik. A tartós, csomagolt termékek a kihelyezett polcokon keresztül-, a többi termék bevásárló közösségek révén kerülhet értékesítésre. 
•  Civil szervezetekre és magánszemélyekre, akik bevásárló közösséget működtetnek, vagy érdeklődnek ilyen közösség elindítása iránt. A hálózati mozgalom lehetőséget ad arra, hogy az értékesítési helyeken meghatározott időpontban a termelő és a vásárló közvetlenül is találkozzon, és létrejöjjön közöttük az árucsere. A mozgalom keretében vállaljuk a jelentkező szervezetek felkészítését, szakmai segítését.
•  Olyan média partnerekre, akik elkötelezettek a vidéki gazdaság fejlesztése-, a szellemi-kulturális örökség megőrzése-, a tudatos vásárlói magatartás támogatása- és a kezdeményező társadalom víziója- mellett. Mindezt közvetlenül is szolgálja az „Adj Helyet a Helyinek” mozgalom. Média partnereinktől a hálózati kezdeményezés népszerűsítését kérjük, beleértve az értékesítési helyeket  és azok kapcsolódó szolgáltatásait-, a helyi termék-előállítókat és termékeiket-, valamint a közreműködő partnerszervezeteket.
•  Szponzorokra, támogatókra: Mivel a hálózat alapvetően a helyi termékek közvetlen értékesítését kívánja elősegíteni és ehhez nem kapcsolódnak kereskedelmi bevételek, ezért fenntarthatóságához – a nagyarányú önkéntes munka mellett – nélkülözhetetlen bizonyos mértékű pénzügyi erőforrások megléte. Ennek előteremtését a szervezők elsősorban tagdíjakból, szponzori felajánlásokból és támogatásokból kívánják megoldani. Emiatt is várjuk mindazok jelentkezését, akik anyagilag is tudnák segíteni hálózati kezdeményezésünk kiteljesedését! Szponzorainknak megjelenési lehetőséget biztosítunk a mozgalom számára felajánlott média-felületeken.
 
Amennyiben azonosul céljainkkal, és a fenti kategóriák valamelyike mentén tudja segíteni munkánkat, vagy úgy érzi, hogy az Ön tevékenysége is eredményesebb lehet az együttműködés által, és többet szeretne megtudni a csatlakozás feltételeiről, kérjük, keresse kollégánkat!

Kapcsolat: Murai Szabolcs
  Pannon Helyi Termék Nonprofit Kft.
  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  +36-30/252-69-87

A mozgalomba bekapcsolódó partnerekről, az értékesítési helyekről, a programban részt vevő  termelőkről és támogatókról részletes információt talál a www.pannonhelyitermek.hu honlapon.

Az „Adj Helyet a Helyinek” program elindítását a Magyar Nemzeti vidéki Hálózat kiemelt projektje keretében támogatja. 

Szombathely, 2013. április 16.

A projekt a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás Programja támogatásával valósul meg.

Forrás: http://www.fatosz.eu/hu/fooldal/.htmlquotadj+helyet+a+helyinekquot.html

Kép forrása: http://www.zalamedia.hu/zalamedia_statikus/egerszeg/120605/index.html

TOP 5