Skip to main content

Az Európai Unió tagállamai azt fontolgatják, hogy felső határt állapítsanak meg a bankok menedzserei bónuszaira, miközben a politikusok szigorúbb ellenőrzést próbálnak bevezetni az ágazatra, amelyet felelősnek tartanak a globális pénzügyi válság kirobbanásáért - írja a Reuters.

A tervek szerint a bónuszok összege nem haladná meg a fizetésük összegét. Ám nagy összegű - a fizetés akár kétszeresének - kifizetése továbbra is lehetséges lenne, amennyiben ehhez a részvényesek hozzájárulnak - tűnik ki abból a belső dokumentumból, amelyhez a brit hirügynökség hozzájutott.

A javaslatot az a jelentés tartalmazza, amelyet az EU soros elnökségét ellátó Írország diplomatái készitettek. Amennyiben e tervet jóváhagyják, akkor ez a jogszabály példátlan szigoritása lenne a bankárok jövedelmének, és már a jövő év elején hatályba lépne. 

Ám ahhoz, hogy egy ilyen változás megvalósuljon, nem lenne egyszerű meggyőzni a tagállamokat. London például egy ilyen felső határ bevezetése ellen érvelt, de azt elfogadja, hogy a részvényeseknek nagyobb beleszólásuk legyen a bankárok jövedelmének megállapításába. Ír diplomaták csütörtökön ismertetik a tervet a tagállamok nagyköveteinek értekezletén.

Szerző: Világgazdaság Online

Forrás: http://www.vg.hu/penzugy/penzugyi-szolgaltatok/korlatozna-az-eu-a-bankarok-bonuszait-397598

Kép forrása: http://innovest-group.com/

TOP 5