Skip to main content

deepwater hEgy amerikai szövetségi bíró jóváhagyta azt a rekord összegű bírságot, amelyet a Mexikói-öbölben okozott olajszennyezés miatt róttak ki ellene a BP ellen. A New Orleans-i bíróság jóváhagyta azt az egyezséget, amelyet a BP az amerikai igazságügyi minisztériummal kötött.

Ennek következtében a BP összesen 4,5 milliárd dollárt köteles fizetni bírságként. A vállalat jogi problémái az Egyesült Államokban még nem oldódtak meg, mert további polgári jogi peres eljárásokkal kényszerül szembenézni.

A Deepwater Horizon fúrósziget 2010. április 20-án robbant fel, a szerencsétlenség  következtében tizenegy munkás vesztette életét.

A kiömlött több százmillió liter olaj pedig öt amerikai szövetségi államban okozott szennyezést, s kárt az idegenforgalomnak. Luke Keller, a BP alelnöke a Financial Times szerint a biróság előtt kijelentette:

"A BP menedzsmentjének tagjai, az igazgatótanácsa és az alkalmazottai mélységes sajnálkozásukat fejezik ki a 11 dolgozó tragikus halála miatt". "Bűnösségünk elismerése egyértelművé teszi hogy a BP megérti és elismeri a szerepét e tragédiában" - szögezte le

Szerző: VG Online

Forrás: http://www.vg.hu/vallalatok/energia/bp-jovahagytak-a-rekordbirsagot-396743

Kép forrása: http://www.wtop.com/628/3210725/Judge-OKs-4B-BP-criminal-settlement

TOP 5