Skip to main content

Megugrott a külföldi – főként osztrák – polgárok termőföld vételére vonatkozó ajánlatainak száma hazánkban – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Budai Gyula. Az államtitkár elmondta: mozgolódásuknak az elővásárlási joggal rendelkező Nemzeti Földalapkezelő Szervezet állhatná útját. A hatóság a lap ezzel kapcsolatos kérdéseire nem válaszolt érdemben.

Több zsebszerződésgyanús bejelentés is érkezett az elmúlt hetekben a szaktárcához – közölte a lap megkeresésére Budai Gyula. A Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkárának elmondása szerint ezeket a megkereséseket – miután megbizonyosodnak arról, hogy a vételi ajánlatok valóban külföldi állampolgároktól érkeztek – továbbküldik a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek (NFA). Az állami földeket kezelő társaságtól azt kérték, hogy éljen a törvényben rögzített elővásárlási lehetőséggel.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a legutóbb továbbküldött két ügyben egy Hajdú-Bihar megyei ötszáz hektáros területet érintő adásvételt, illetve egy közel 150 hektáros Győr-Moson-Sopron megyei földdarab értékesítését szerették volna megakadályozni. A hajdú-bihari földekre az állami vételi jog bejelentése január elejéig tehető meg. A másik esetben viszont az NFA számára nyitva álló határidő holnap jár le. A Győr-Moson-Sopron megyei Markotabödögén és Kónyon lévő földekkel kapcsolatban a lap már két héttel ezelőtt megkereste a Nemzeti Földalapkezelőt.

Rendezik a birtokviszonyokat

Az új magyar földtörvény lényege, hogy csak földműves vásárolhat földet Magyarországon, földműves pedig az, aki egy adott településen lakik és gazdálkodással foglalkozik, termel, jószágot tart; ez az álláspont megvédhető mind bel-, mind külföldön – jelentette ki korábban a vidékfejlesztési miniszter. Fazekas Sándor az új földtörvény megkezdődött általános parlamenti vitájáról szólva azt mondta: bár a jogszabály kapcsán vannak viták és eltérő nézetek, bízik benne, hogy végül sikerül majd konszenzussal elfogadnia az Országgyűlésnek.

Az új földtörvény ugyanis „a vidék alkotmánya” lesz, amely 1100 év után kínál lehetőséget a birtokviszonyok rendezésére – jelentette ki a politikus.

(További részletek a Magyar Nemzet pénteki számában.)

Forrás: http://www.veddamagyart.info/gazdasag/5163-magyar-birtokra-vadaszo-osztrakok

TOP 5