Skip to main content

Az ENSZ Global Compact és Accenture által publikált kutatások szerint jelentős eltérések figyelhetők meg abban, hogy a különböző iparágakban tevékenykedő vállalatok vezetői hogyan közelednek a fenntarthatóság kérdéséhez.

A fenntarthatóság vállalati integrációjában is nagy különbségek mutatkoznak. Ennek ellenére egy olyan általános tendencia rajzolódik ki, hogy a fenntarthatóságra egyre inkább az értékteremtés és az üzleti siker lehetőségeként tekintenek.

A Fenntarthatóság új korszaka elnevezésű kutatás arra is rámutatott, hogy a 766 megkérdezett vezérigazgató 93%-a úgy gondolja, hogy vállalatuk jövőbeli sikereiben a fenntarthatóság „fontos" vagy „nagyon fontos" lesz.

A kutatás érdekessége, hogy iparági sajátosságokra is koncentrál, a következő hét kulcsfontosságú szektort külön is vizsgálta:

- autóipar

- banki szolgáltatások

- kommunikáció

- fogyasztási cikkek

- energiaipar

- infrastruktúra és közlekedés

- közüzemi szolgáltatások

Az iparági jelentések letölthetők a következő oldalról: www.accenture.com/ungcreports

Iparági szinten jelentős eltérések figyelhetők meg: az autóiparban és fogyasztási cikkek piacán tevékenykedő vállalatvezetők az üzleti siker kritikus tényezőjeként tekintenek a fenntarthatóságra. Még a banki szektor vállalatvezetőinek többsége is stratégiai fontosságúnak tartja ezeket a kérdéseket, pedig ez az iparág hagyományosan nem fektet nagy hangsúlyt a fenntarthatóságra. Ebben az iparágban vezető pozíciót betöltők 68%-a nagyon fontosnak tartja a sikeres működés szempontjából, 63% pedig arról számolt be, hogy a fenntarthatóság sokkal inkább a vállalati működés részét képzi, mint 5 évvel ezelőtt.

Összehasonlításképpen, a kommunikációs iparág vállalatai tartják legkevésbé fontosnak a fenntarthatóságot, csak a megkérdezett vezetők 22%-a véli úgy, hogy az üzleti sikerben nagyon fontos tényező a CSR. A kutatás szerint azonban még ebben a szektorban is nő a fenntarthatóság fontossága, a megkérdezettek 70%-a a bevétel növekedés és a költségcsökkentés lehetőségét látják a CSR-ben.

A fenntarthatóság integrálása az üzleti működésbe - megvalósítás

Az iparági elemzések szerint néhány szektor úttörőnek számít a fenntarthatóság üzleti működésébe való integrálásának. A 64%-os átlaghoz képest a közüzemi szolgáltatásokat nyújtó vállalatok 80%-a használ mérőszámokat a fenntarthatósági teljesítmény nyomon követésére. Más szektorok esetében is igen kedvezőek a tendenciák, az energiaipari vállalatok vezetőinek 83%-a, az infrastruktúra és közlekedésipari cégek vezetőinek 81%-a nyilatkozott úgy, hogy a tevékenységeik negatív és pozitív hatásait fenntarthatóság szempontjából mérik. A fenntarthatósági teljesítmény menedzsment tehát a vezető iparágakban már megjelent.

(2011. június)

Forrás: http://csrhirlevel.hu/hu/2011-06-10/fenntarthatosag_ensz/kutatas.html

TOP 5