Skip to main content

Ebben a cikkben azt írom le, hogy mit tehet egy cég általánosan a környezetvédelemért. Nem térek ki külön a szakágakra, a környezetvédelem egyes részterületeire, inkább csak megpróbálom összefoglalni azt, amit minden cég megtehet.

A környezetvédők 7 pontja a következő témaköröket sorolja fel, főleg magánszemélyeknek:

  1. Energiatakarékosság,
  2. Üvegházhatású gázok csökkentése,
  3. Hulladékmennyiség csökkentése,
  4. Víztakarékosság,
  5. Környezetbarát termékek használata,
  6. A környezet megismerése,
  7. A környezettudatosság terjesztése.

A lakosság számára írt általános környezetvédelmi témájú cikkem egyes pontjai is többé-kevésbé besorolhatók ezekbe a kategóriákba. Annak idején a következőket írtam:

  1. Víz-, anyag- és energiatakarékos életmód, fogyasztáscsökkentés. (Környezetvédők 1. és 4. pontja: energia- és víztakarékosság. Az anyagtakarékosság és a fogyasztáscsökkentés leginkább a környezetvédők 3. pontjához kapcsolódik: a hulladékmennyiség csökkentése megelőzés által.)
  2. Természetes anyagok használata, vegyszermentes életmódra törekvés. (Környezetvédők 5. pontja: környezetbarát termékek használata.)
  3. Hulladékok keletkezésének megelőzése, újrahasználat, újrahasznosítás. (Környezetvédők 3. pontja: hulladékmennyiség csökkentése.)
  4. Megújuló energiaforrások használata, ha lehet. (Környezetvédők 2. pontja: übegházhatású gázok csökkentése, ennek fotnos része a megújuló energia használata.)
  5. Természetvédelem, természeti értékek megfigyelése, megismerése, védett állatok és növények védelme, madarak téli etetése. (Környezetvédők 6. pontja: megismerni a természetet.)
  6. Környezetszennyezés csökkentése, gépkocsihasználat mellőzése, mérséklése. (A környezetszennyezés csökkentése részben a hulladékmennyiség csökkentéséhez, a környezetvédők 3. pontjához, részben a környezetbarát termékekhez, a környezetvédők 5. pontjához kapcsolódik. A gépkocsihasználat mellőzése a 2. pont, az üvegházhatású gázok csökkentésének fontos része.)
  7. Környezetvédelmi hírek figyelemmel kísérése. (Környezetvédők 6. pontja: megismerés.)
  8. Környezetvédelmi önkéntesség. (Ez a környezetvédők 7 pontjában ugyan nem szerepel, de akkor vagyunk igazi környezetvédők, ha cselekvően védjük a környezetet, és ennek fontos része lehet a környezetvédelmi önkéntesség, ami talán a környezetvédők 7. pontjához, a környezettudatosság terjesztéséhez is kapcsolódik olyan módon, hogy a környezetért tenni akaró, a környezetvédelemben tevőlegesen is részt vevő önkéntesek példamutatása másokat is környezetvédelmi cselekvésre késztethet.)
  9. A környezetvédelem fontosságának felismerése, mindennapi gyakorlása, társadalmi elfogadottságának növelése. (Ez a környezetvédők 7. pontjának, a környezetvédelem terjesztésének fontos része.)
  10. Környezetvédelmi értékek átadása az új nemzedéknek. (Ez a környezetvédők 7. pontjának a lényege, a környezettudatosság fenntartása, továbbadása.)

Látható tehát, hogy a környezetvédelem, akár 7 pontban, akár 10 pontban vagy 20-nál is több szakág kétszer annyi cikkében foglaljuk össze, mindenképpen ugyanarra a néhány alapelvre épül. És mit tehet ezért egy cég?

  • Víz-, anyag- és energiatakarékos technológiákat vezet be.
  • Megújuló energiaforrásokból fedezi energiaszükségletét, és csökkenti a gépjárműhasználatot.
  • Hulladékszegény technológiákat használ, újrahasznosítja a keletkező hulladékokat.
  • Környezetbarát termékeket használ, technológiájában a veszélyes anyagokat lehetőség szerint környezetbarát szerekkel helyettesíti, környezetbarát termékeket állít elő.
  • A víztakarékosság mellett odafigyel a felhasznált, és a környezetbe újra kibocsátott víz tisztaságára is.
  • Csökkenteni, megelőzni igyekszik a tevékenysége által kibocsátott környezetszennyezést, és ha mégis szennyez, akkor gondoskodik az ártalmatlanításról.
  • A cég tevékenysége során figyelembe veszi a tevékenység természet- és környezetvédelmi hatásait, tevékenységét környezettudatosan tervezi és hajtja végre.
  • Figyelemmel kíséri a környezetvédelem aktuális eseményeit, a környezetvédelmi szabványokat, jogszabályokat, előírásokat, a környezetvédelmi eszközök feljődését, valamint telephelye szűkebb és tágabb környékének környezeti állapotát.
  • Megismeri a természet működését, a fontosabb környezeti elemeket, ezek jellemzőit és kölcsönhatásait és a cég tevékenységének várható hatásait.
  • Lehetőség szerint anyagilag is és tettekben is támogat környezetvédelmi akciókat, világnapokat, környezetvédelmi kezdeményezéseket, környezettudományi kutatásokat.
  • Környezeti problémáit és környezetvédelmi eredményeit világosan és nyíltan a közvélemény elé tárja, a problémák megoldásában együttműködik az érintettekkel, és bizalmat ébreszt a lakosságban, ügyfelekben, üzleti partnerekben.
  • Környezetvédelem iránti elkötelezettségét a vállalati kultúra részévé teszi, és akár környezetvédelmi szabványok bevezetésével is megerősíti, alkalmazottait rendszeres környezetvédelmi képzésekben részesíti.

Egy környezettudatos cégnek ezeket nem okoz gondot megtenni. Ezek azok az alapvető, általános útmutatások, amelyeket minden cég képes lehet betartani, és amelyeket érdemes követni, hogy környezettudatossá váljon a cég.

2012. november 22.,Mészáros András

Forrás: http://www.felsofokon.hu/mit-tehetunk/2012/11/22/mit-tehet-egy-ceg-kornyezetvedelem

TOP 5