Skip to main content

A MindBomb akció célja felhívni a figyelmet a romániai politikum demagóg és hazug megnyilvánulásaira Verespatak és a cianidos bányászati technológia kapcsán.

Az elmúlt évtizedben pártszínektől függetlenül valamennyi Kormány és érintett intézményvezető asztalán ott volt a Verespatak-probléma. Kivétel nélkül mindannyian egyengették a verespataki ciántechnológiás aranybánya útját, volt aki nyíltan, volt aki cinkos hallgatással.

A Verespatak megmentésére szerveződő mozgalom közben egyik legnagyobb civil társadalmi mozgalommá nőtte ki magát.

A bányaprojekt ellen felemelték már szavukat és állást foglaltak a történelmi egyházak, a Román Tudományos Akadémia, több mint 1000 tudós és kutató a világ minden részéről, az ICOMOS (az UNESCO műemlékvédelmi világszervezete) és számos romániai és külföldi civil szervezet és magánemberek tízezrei, nem beszélve a Magyar Államról, amely a határon átnyúló környezeti hatások kockázata miatt többször hangsúlyozta, hogy ellenzi a projekt megvalósulását.

Victor Ponta jelenlegi kormányfő kampánytémaként használta Verespatakot, megoldást ígérve. Most, kormányra kerülve viszont hallgat.

Sőt, idén a Felsőcsertésre tervezett szintén ciántechnológiás aranybánya környezetvédelmi engedélyt kapott, miközben még 13 erdélyi aranybányaprojekt várja a zöld utat.

A sok politikai köntörfalazás helyett nyílt állásfoglalást és tetteket követelnek a MindBomb plakátjai.

Forrás: http://zoldportal.ro/#hu/dd/cianmentes-szavazast-akarunk.html

TOP 5