Skip to main content

A fenntarthatóság és a környezettudatosság jegyében született kiállítást, divatbemutatókat, kerekasztal-beszélgetéseket és gyermekprogramokat kínál a szombaton induló Zöldág Nemzetközi Öko-Design Fesztivál.

A fesztivál nagyszabású ökodizájntárlattal veszi kezdetét szombaton a Klebelsberg Kultúrkúriában - mondta el a rendezvényt beharangozó hétfői sajtótájékoztatón Reök Cecília projektvezető. A december 1-jéig látogatható kiállítás a környezettudatos művészet nemzetközi palettájából ad ízelítőt az ipar-, és képzőművészet, valamint az innováció kategóriáit felölelve. A magyar alkotók mellett, észt, spanyol, amerikai, kanadai, finn, francia, lengyel, dán és holland művészek munkái várják a látogatókat.

Anu Kippasto, a Magyarországi Észt Intézet igazgatója elmondta, hazájában mára életstílussá nőtte ki magát a fenntarthatóság, amelynek kézzelfogható példáiba gumiabroncsból lett ülések, használt fából született vállfák és textilművészek alkotásai révén nyerhetnek bepillantást a látogatók. A fesztivál egyik társprojektje a világVÁLTÁS elnevezésű rendezvénysorozat, amely installációval gazdagítja a kiállítást, a konferencián pedig előadásokkal mutatják be a fenntarthatóság eszmei hátterét.

Az elsősorban gyerekeket és fiatal felnőtteket megszólító fesztivál másik társprojektjeként részt vevő Öko-Pack Nonprofit Kft. a Hulladékból Termék című utazó kiállításának apró, kizárólag a magyar művészek hulladékújragondolásait felvonultató szegletével járul hozzá a tárlathoz. A nap kísérőprogramjai között lévő divatbemutatón kortárs külföldi és magyar tervezők környezettudatos kollekciói vonulnak fel, amelyekben újrahasznosított - például egészségvédő hatású vörösréz szövetből megálmodott -, valamint organikus alapanyagokból készült költemények sorakoznak.

November 24-én a fenntartható építészet, közlekedés, kereskedelem, energiagazdálkodás, az ökofalvak és közösségek, valamint a biotermékek témaköreivel foglalkozó konferencia indul előadásokkal és kerekasztal-beszélgetésekkel. A nap további részében nemzetközi divatbemutató, biotermékek piaca, növénycserebere, ökodizájn workshop, vetélkedők és teadélután várja az érdeklődőket.

A december 1-jét már a karácsonyi ünnepekre készülő családi napnak szenteli a fesztivál. A legkisebbeket a környezettudatosság jegyében zajló kézműves műhely, állat-, és növényismereti vetélkedő, játékos foglalkozás és zenés, táncos, jelmezes ökoperformansz várja. Mint arra a szervezők rámutattak: a fesztivál nagy hangsúlyt fektet a szemléletformálásra és a felelősségvállalás kérdésére mind a művészek, mind a befogadók kapcsán. A rendezvénysorozat fővédnöke Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

Téma és cél

A környezetvédelmet és a fenntarthatóságot támogató nagyszabású kulturális és tudományos rendezvénysorozat, mely a lakosság és a sajtó figyelmét kívánja ráirányítani a környezetvédelem feladataira és problémáira, a fenntarthatóság kérdéskörére, a személyes felelősségvállalás és a nemzetközi interdiszciplináris együttműködés fontosságára. Mindezt a művészet és a design egyetemes nyelvén teszi, nemzetközi interkulturális párbeszédet generálva.

A természeti környezet megóvását célzó színes programsorozat támogatja e területen működő magyar, külföldi és nemzetközi szervezetek, intézmények, feltalálók és öko-tudatos művészek tevékenységét, megjelenési lehetőséget biztosítva számukra.

A Fesztivál, célja a társadalom öko-centrikus gondolkodásmódjának és környezettudatos szemléletváltásának elősegítése, a tudomány és a művészet eszközeivel átfogó programcsokor megvalósítása a kultúra és a fenntarthatóság közötti összefüggés hangsúlyozásával. Valamint célja a nemzetközi környezettudatos design aktualitásainak megismertetése a magyarországi lakossággal, nemzetközi öko-design körkép bemutatása, interkulturális design - párbeszéd támogatása.

Egy magas színvonalú programsorozat létrehozása, változatos rendezvények megvalósítása, környezetvédelmi célok szem előtt tartásával. Az újrahasznosítás népszerűsítése, valamint a természetes alapanyagok felhasználásának indítványozása. Hatásos figyelemfelkeltés, látványos, meghökkentő, ötletes, humoros és művészi értékeket hordozó öko-alkotások felsorakoztatásával, mint egyfajta design-demonstráció.

Az esemény kommunikációja eléri az ország teljes lakosságát, és kiemelt figyelmet fordít a nemzetközi média-megjelenésekre is. A kommunikációs kampány a nyomtatott sajtóban, az online médiában, TV-kben és rádiókban fog megvalósulni.

Koncepció és célcsoport

A környezeti nevelés egyik leghatékonyabb eszköze a művészet, a design, melyen keresztül széles társadalmi rétegeket lehet megszólítani és felkelteni érdeklődésüket. A természet szépségeinek megismertetése és mindennapi életünkbe való beillesztése szintén jelentős szerepet tölt be a Fesztiválon. A tudományos és innovációs eredmények bemutatása, hétköznapi megoldások, lehetőségek keresése és kínálása is fontos része az eseménysorozatnak.

Érintett területek: művészet (iparművészet, képzőművészet, táncművészet, zeneművészet, design, tudomány, innováció, környezetvédelem, természetvédelem

Program típusok: kiállítás, konferencia, előadás, performance, bemutató, workshop, kerekasztal beszélgetés, pályázat

A Fesztivál elsősorban a gyerekeket és a fiatal felnőtt korosztályt célozza meg, előtérbe helyezve a környezettudatos nevelés szempontjait. Meggyőződésünk, hogy a társadalom öko-centrikus gondolkodásmódjának kialakítását már az 5-15 éves korcsoport körében meg kell kezdeni, annak érdekében, hogy később környezettudatos életformát válasszanak.

Emellett a 15-35 éves korcsoport is igen fogékony a környezet és a természet védelmének témájára, így számukra is alakítjuk programjainkat. A 35-55 éves korcsoport pedig a saját gyermekeik nevelésén keresztül érdekelt a környezetvédelem és ökológia témakörében. Mindezt alapul véve a célcsoport 3 részre oszlik és igen széles társadalmi réteget érint, elsősorban a városi középosztály 5-55 év közötti tagjait foglalja magába.

Program

Zöldág Nemzetközi Öko-design Kiállítás Megnyitó

2012. 11. 10. 18 óra

A tudomány világnapja a békéért és fejlődésért
A kiállítást megnyitja: Dr. Dobi Bálint főosztályvezető, Vidékfejlesztési Minisztérium
Házigazda: Dr. Láng Zsolt, Budapest Főváros II. kerületi Önkormányzat polgármestere

Nagyszabású öko-design tárlat, mely bemutatja a környezettudatos művészet nemzetközi palettáját.
Kategóriák: iparművészet (használati tárgy, dísztárgy, ruha, ékszer, bútor), képzőművészet, innováció
Megtekinthető.

2012. 11. 10. – 2012. 12. 01. Zöldág Nemzetközi Öko – divatbemutató

Kortárs külföldi és magyar divattervezők látványos öko-tudatos kollekcióit mutatja be, melyek újrahasznosított illetve organikus alapanyagokból készültek.

Öko – állófogadás
- bio, fair trade és termelői teák, kávék, gyümölcslevek
- bio fair trade és termelői édes és sós finomságok

Zöldág Nemzetközi Öko – Design Konferencia 2012. 11. 24.

Téma: természet- és környezetvédelem, tudomány és innováció, öko-design

Előadások
- Nemzetközi öko-design körkép
- Környezettudatos művészek, szervezetek, egyesületek bemutatkozása
- Öko-design az elméletben és a gyakorlatban

Kerek-asztal beszélgetések
- Fenntarthatóságot támogató innovációk, találmányok
- Klímabarát építészet
- Fenntartható közlekedés és eszközei
- Fenntartható energiagazdálkodás, megújuló energiaforrások és eszközei
- Hulladékgazdálkodás, hulladék felhalmozódás, újrahasznosítás
- Biodiverzitás, védett és veszélyeztetett növényfajok, állatfajok
- Fenntartható közösségek, ökofalvak, közösségi kertek
- Méltányos és környezettudatos termelés, kereskedelem
- Környezeti nevelés

Bemutatók
- Nemzetközi Öko – Divatbemutató
- Fair Trade és bio termék bemutató
- Öko-design: kézművesek és iparművészek termékbemutatói

Interaktív programok
- Növény, játék, ruha, könyv csere-bere
- Öko-design Workshop
- Állatismereti, növényismereti és környezettudatosságot elősegítő, szórakoztató játékok, vetélkedők

Ötórai teadélután
A növények gyógyító erejének elméleti és gyakorlati bemutatója, teázással egybekötve.
Természetes gyógymódok, virágterápiák, gyógynövények ismertetése kellemes élőzenével.

Egész nap
- bio teák kóstolási lehetősége
- bio kávék kóstolási lehetősége
- bio finomságok kóstolási lehetősége

Zöldág Családi Nap 2012. 12. 01.

- Állatismereti előadások
- Növényismereti előadások
- Környezetvédelmi előadások
- Fair Trade és bio termék bemutatója, vására
- Öko-design: külföldi és magyar kézművesek, iparművészek termékbemutatója, vására
- Állatismereti, növényismereti és környezettudatosságot elősegítő, szórakoztató játékok, vetélkedők

Zöldág öko – performance 2012. 12. 01.

Zenés, táncos, öko-jelmezes performance a természet jegyében. A táncos koreográfiát a természet szépségei ihlették, a jelmezek újrahasznosított alapanyagokból készült egyedi darabok.

Kincsestár öko-kézműves műhely 2012. 12. 01.

Organikus illetve újrahasznosított alapanyagok kreatív felhasználása, művészeti vezetéssel.

TOP 5