Skip to main content

Amszterdam 220 marihuánát és hasist árusító coffee shopja jövőre is tovább üzemelhet, jelentette be Eberhard van der Laan, a város polgármestere. Az előző holland kormány drogturizmus visszaszorítását célzó törvénye május óta van érvényben az ország déli tartományaiban, január 1-jén pedig egész Hollandiában hatályossá válna.

A múlt vasárnap megalakult nagykoalíciós kormány azonban úgy döntött, a helyi önkormányzatokra bízza, hatályba léptetik-e a komoly szigorításokat hozó törvényt, írja a New York Times.

A könnyűdrogok fogyasztásának újraszabályozását elsősorban a Hollandia déli tartományaiban, a német és belga határok közelsége miatt megnövekedett drogturizmus visszafogása miatt hozták. Az új törvény szerint a coffee shopok zárt klubokká alakulnának, ahol csak a regisztrált holland állampolgárok fogyaszthatnának. 

A május óta az új törvény szerint eljáró Maastrichtban vegyesek az eddigi tapasztalatok. A szomszédos országokból érkező autóforgalom csökkent, az illegális utcai árusítás viszont nőtt. Az amszterdami polgármester szerint az ő városában is ugyanez történne, ha életbe léptetnék a rendelkezést.

„Másfélmillió turista nem fogja azt mondani: nincs többé marihuána. Drogot keresnének a városban. Ez több rabláshoz vezetne, több a hamis drogokkal kapcsolatos vitát generálna, és a fellelhető drogok minősége feletti kontroll is elveszne. Minden, amiért eddig dolgoztunk, elveszne" – indokolta döntését Van der Laan.

A városvezető ugyanakkor leszögezte, hogy a továbbiakban is elszántan fog küzdeni a coffee shopokhoz köthető bűnesetek megfékezéséért, valamint, hogy megakadályozza a fiatalok hozzáférését a kábítószerekhez.

Van der Laan tagadta, hogy a coffee shop-tulajdonosok oldalán állna, állítása szerint gazdasági megfontolások semmilyen szerepet nem játszottak a döntésében. A polgármester úgy véli, évente másfélmillió turista nem kizárólag ezek miatt látogat a városba.

Forrás: http://index.hu/kulfold/2012/11/01/jovore_is_lehet_fuvezni_amszterdamban/

Kép forrása: http://www.mixonline.hu/Cikk.aspx?id=52831

TOP 5