Skip to main content

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint az Európai Bizottság lezárta a népegészségügyi termékadóval kapcsolatos, még januárban megkezdett vizsgálatát, mivel nem találta uniós jogba ütközőnek a magyar szabályozást.

Az Európai Bizottság 2012 januárjában Pilot rendszer keretében megkeresést intézett a magyar hatóságokhoz a népegészségügyi termékadóról (Neta) szóló törvény egyes rendelkezéseivel kapcsolatban.

Megkeresésében a Bizottság több előzetes észrevételt is tett a Neta törvény egyes rendelkezéseinek a közösségi joggal való összeegyeztethetősége tárgyában, feltételezve annak diszkriminatív, a magyar termékek kedvezőbb adójogi pozícióját megteremtő jellegét - emlékeztet az NGM közleménye.

Viszontválaszában a Magyar Kormány példákkal illusztrálva igazolta, hogy a népegészségügyi termékadó összhangban áll a közösségi joggal, figyelemmel arra, hogy a magyar és külföldi gyártású termékek azonos adójogi elbírálásban részesülnek, azaz egy termék adókötelezettsége kizárólag összetételi sajátosságaitól (cukor-, só- illetve koffeintartalmától) függ, s nincs jelentősége annak, hogy azt hol állítják elő.

Az Európai Bizottság - elfogadva a kormány érvelését és válaszát - a tegnapi napon lezárta a népegészségügyi termékadó kapcsán indított Pilot eljárást, amely a népegészségügyi termékadó és az uniós jog összhangját vizsgálta, azaz egyetért azzal a magyar érveléssel, hogy a népegészségügyi termékadó szabályai a közösségi joggal összeegyeztethetők - zárul a közlemény.

Forrás: http://www.portfolio.hu/gazdasag/adozas/lezarta_a_chipsado_vizsgalatat_az_europai_bizottsag.175024.html

TOP 5