Skip to main content

Újabb két törvényt küldött vissza megfontolásra az Országgyűlésnek Áder János köztársasági elnök. Ezúttal a hulladékról, valamint az Európai Unió tagállamaival folytatott bűnügyi együttműködésről szóló jogszabályokkal kapcsolatban jelezte kifogásait. A fél éve hivatalban lévő államfő így már összesen kilenc törvényt nem írt alá.

Az államfő Kövér László házelnöknek írt, a parlamenti honlapon olvasható levelében az október 8-án elfogadott hulladéktörvény több pontját vitatja. Az államfő kifogásolja, hogy a törvény nem biztosít megfelelő jogorvoslati lehetőséget. A jogszabály értelmében ugyanis az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) minősített gazdálkodó szervezetként ismeri el azokat, amelyek egy később megalkotandó kormányrendeletben meghatározott feltételeket teljesítik.

Csakhogy az államfői kifogás alapján az OHÜ feladatait nonprofit gazdasági társaságként látja el, eljárása részletesen nem szabályozott, továbbá a döntéseihez nem kapcsolódik jogorvoslati lehetőség - márpedig az alaptörvény szerint a hatósági és más közigazgatási döntések ellen jogorvoslattal lehet élni.

A köztársasági elnök azt is megállapította, hogy a törvény egy időközben hatályon kívül helyezett európai bizottsági határozatra hivatkozik, továbbá több pontatlanságot tartalmaz. Áder János ezek kijavítására kéri a Házat.

LMP: vonják vissza a hulladéktörvényt!

Az LMP szerint várható volt, hogy Áder János köztársasági elnök megfontolásra visszaküldi a parlamentnek a hulladékgazdálkodásról szóló törvényt. Az ellenzék párt azt kéri, hogy a parlament teljes egészében vonja vissza a jogszabályt és a helyett dolgozzanak ki egy újat.

Szilágyi László, az LMP fenntarthatósági kabinetjének vezetője, aki egyetértett az államfő kifogásaival, "katyvasznak" nevezte az október 8-án elfogadott jogszabályt. A politikus kijelentette, hogy a törvény a jelenlegi formájában ellentétes az alaptörvénnyel, ráadásul európai uniós jogokat, köztük a szabad letelepedés és a vállalkozások mozgásának jogát is sérti. Ha nem változtatnak a törvény szövegén, akkor uniós kötelezettségszegési eljárás indulhat az ügyben.

Szilágyi László arra is kitért, hogy sok esetben sérti a helyi vállalkozásokat az a kitétel, amelyik szerint a jövő évtől csak önkormányzati vagy állami többségi tulajdonú közszolgáltatókkal lehetne szerződést kötni. A képviselő, aki szerint a kormány egy működő hulladékkezelési struktúrát verne szét a törvénnyel, azt kérte, hogy teljes egészében vonják vissza a jogszabályt és a helyett dolgozzanak ki egy újat. Egyúttal arra szólította fel Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkárt, hogy vonja le a személyes konzekvenciákat és mondjon le posztjáról.

Forrás: http://www.greenfo.hu/hirek/2012/10/26/ader-visszadobta-a-hulladektorvenyt

TOP 5