Skip to main content

Francois Hollande (Getty Images)  A francia elnök, Francois Hollande jelentősen átformálná az oktatási rendszert, hosszabb lehet az oktatási hét, megszűnhet a házi feladat, ha sikerül elfogadtatnia törvénytervezetét. A fiatal szavazók körében biztosan népszerű lehet a francia elnök, a szülőket nehéz feladat elé állíthatja.

Hollande szerint a házi feladat egyenlőtlenségeket szül, mert nem igazságos, hogy vannak, akiknek tudnak otthon segíteni, míg a hátrányos helyzetű tanulók nem tudnak ilyen segítséget igénybe venni. „A munkát az iskolában kell elvégezni, sokkal inkább, mint otthon." - indokolt még Hollande.

A házi feladat eltörlése mellett még azt is szeretné elérni, hogy kisebb legyen az évismétlők száma, és a tanulók naponta kevesebb időt töltsenek az iskolában, mint most. Ugyanakkor az eddigi négynapos iskolahét, - az általános iskolákban szerdán nincs oktatás -, négy és félnaposra nőne a tervezet szerint.

Az Associated Press szerint a francia diákok a négynapos iskolahét ellenére az egyik legnagyobb terhelést kapják. Az OECD tagországok 774 órás átlagával szemben ők átlagosan 847 órát töltenek az iskolában évente. Hagyományosan 8:30-tól 16:30-ig tart az oktatás, még a legkisebbeknek is, de nem ritka, hogy csak este hat körül mehetnek haza.

A kritikusok szerint, ha átmegy a tervezet, akkor a szülőket is nehéz feladat elé állítja, mert meg kell szervezniük a gyermekeik szabad délelőttjét, és azt, hogy korábban kell értük menni az iskolába. Kézenfekvőnek tűnik, hogy valakit megbízzanak a gyerekek felügyeletével, de az oktatás így is sokba kerül, és nem szívesen áldoznának rá még többet.

Forrás: http://index.hu/kulfold/2012/10/17/eltorolhetik_a_hazi_feladaot_franciaorszagban/

Kép forrása: http://newsfeed.time.com/2012/10/15/french-president-francois-hollande-promises-to-ban-homework-as-part-of-educational-initiatives/

TOP 5