Skip to main content

A japán Sharp Corp. 10.966 dolgozót bocsát el Japánban és külföldön, valamint 231,1 milliárd jen bevételre számít eszközértékesítések után a folyó pénzügyi év jövő márciusi végéig - számolt be a japán Kyodo hírügynökség a birtokába jutott átszervezési terv alapján.

Az átszervezés keretében a Sharp csökkenti alkalmazottai bérét, külföldi üzemeket értékesít, megválik egy leányvállalatától, csökkenti a Toshiba Corp. vállalatban lévő részesedését és a pénzügyi év végéig integrálja négy japán belföldi értékesítési érdekeltségét.

A konszern átszervezi folyadékkristályos monitor gyártó üzletágát, megerősíti a kis- és középméretű LCD monitor gyártást és leépíti napelem gyártó üzletágát. A terv végrehajtására a Sharp vezetői válságtestületet alakítanak Takashi Okuda elnök irányítása alatt.

Az oszakai szórakoztató elektronikai konszern a jövő áprilisban kezdődő pénzügyi évet már 14,6 milliárd jen nyereséggel tervezi zárni.

A Sharp az idén márciusban zárt 2011-es pénzügyi évet rekord nagyságú, 376 milliárd jen veszteséggel zárta, elsősorban a tévékészülékekben használt nagyméretű LCD képernyők csökkenő kereslete miatt. Belföldön a Sharp önkéntes nyugdíjazással bocsát el 3.100 dolgozót. A többi alkalmazottat az eladásra szánt mexikói, kínai és malajziai üzemeiből bocsátja el.

A folyó 2012-es pénzügyi évben a Sharp személyzeti költségeit 50 milliárd jennel csökkenti. A 2013-as pénzügyi év végére, 2014 márciusára a Sharp dolgozóinak 19 százalékát tervezi elbocsátani. Az idén a márciusi adatok szerint a Sharp 97.170 főt foglalkoztatott.

A konszern egyetlen vállalatba konszolidálja háztartási és irodai berendezés, valamint napelem gyártó üzletágait. Az átszervezési terv végrehajtásához a Sharp legnagyobb hitelezői, a Mizuho Corporate Bank és a Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ 360 milliárd jen hitelkeretet biztosítanak.

Szerző: MTI Eco

Forrás: http://www.vg.hu/vallalatok/infokommunikacio/boduletes-elbocsatas-lesz-a-japan-elektronikai-oriasnal-387158

Kép forrása: http://www.wikitech.hu/biz/2012/07/10/buntiben-a-sharp/

TOP 5