Skip to main content

Az ökokör egy globális kezdeményezés része, amelynek célja a háztartások zöldítése. A programmal akár évi 60 ezer forint lehet a megtakarítás. A háztartások 23 százalékkal csökkentették a földgáz, 9 százalékkal az ivóvíz, 13 százalékkal az áram felhasználásukat és átlagosan 20 százalékkal kevesebb élelmiszerhulladékot termelnek.

2010 óta több mint 500 háztartásban egy tucat településen próbálták ki a programot. Jelenleg öt vidéki városban, Esztergomban, Egerben, Szegeden, Kecskeméten és Tatabányán van működő ökokör. Az ökokörök a gyakorlatban 5-12 fős kis munkacsoportokat, tanulóköröket jelentenek.

Két, három hónapon keresztül praktikákat tanulnak meg, hogy lehet környezetkímélőbb tenni a háztartásukat. A heti egyszeri tematikus találkozóik hat témakör köré csoportosulnak: a háztartási pénzügyek, az energia, a hulladék, a vegyi anyagok, a víz és az élelmiszer.

Az OzoneNetwork szerda reggel 9 órakor kezdődő Egyenlítő c. műsorának vendége Andacs Noémi, a Tudatos Vásárlók Egyesületének tagja szerint az ökokörök mindig a környezetszennyezési problémák megoldásának gyakorlati részére fókuszálnak, a megoldásokat kutatják. Törekvéseikből alapvetően a hulladékszegény és energiatakarékos háztartás képe körvonalazódik ki.

Azt tanácsolja, tudatosan olyan élelmiszereket kell választani, ami tartós és hulladék formájában lebomlik valamint érdemes használt ruhákat és könyveket választani.

Ha esetleg nem tudja megnézni az OzoneNetwork Televízió adását, megtekintheti a filmet a http://videa.hu/videok/nagyvilag/okokor-9snkvViFyNuD0ikg honlapon, a csatorna weboldalán.

www.utajovobe.eu honlapunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő, és másnap 6 és 9-kor ismétlődő Egyenlítő című műsorában.

TOP 5