Skip to main content

Az északon Szenegállal, délen Guineával határos Bissau- Guinea Földünk 10 legszegényebb országának egyike. Erősen tagolt partvidékét mocsaras, mangrove erdős síkság kíséri. Méretéhez képes nagyon sok nemzeti parkja van, az ország belsejében száraz erdők, keleten fás és bokros szavannák találhatók. Gazdasága a mezőgazdaságon és a halászaton alapszik. Legfontosabb terménye és élelme a rizs.

Az OzoneNetwork hétfői Egyenlítő című műsorának vendége, Mező János, az IPM magazin újságírója egy misszió keretein belül hosszabb időt töltött el a nyugat-afrikai mini államban. Ott találkozott a magyar misszionárius Zalánnal, aki keresztény egyháza révén a helyi oktatás népszerűsítésén és fejlesztésén fáradozik.

Az írástudatlanság annak ellenére, hogy a kormány szigorúan ellenőrzi a gyermekek iskolázatását, 66%-os az országban. Az állam hivatalos nyelve a portugál, mivel azonban a gyerekek otthon nem beszélik a nyelvet, az iskolában több időt vesz igénybe a felzárkózatásuk.

Mező János szerint az ott látott sorsok után, az itthoni teljesen érdektelennek tűnik. A boldogulást Bissau- Guineában nem a munkahely és társadalmi pozíció megszerzése és a gazdagság jelenti. Az afrikai ember számára az egy napi élethez szükséges kellékek beszerzése jelenti az igazi örömöt. A sok háború, a szegénység és a vízért való mindennapi küzdelem ellenére, tapasztalatai szerint a helyi emberek nagyon sokat nevetnek, boldogságban élnek. A Bissau- Guineában élő Zalán még 2012-es tervei között szerepel egy helyi rádióállomás üzemeltetése. Ennek legfontosabb célja a tájékoztatás, a higiéniai ismeretek terjesztése és a nevelés lenne.

Ha esetleg nem tudja megnézni az OzoneNetwork Televízió adását, megtekintheti a filmet a http://videa.hu/videok/nagyvilag/afrikai-misszio-wmAte3jgY0ngxU5W honlapon, a csatorna weboldalán.

www.utajovobe.eu honlapunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő, és másnap 6 és 9-kor ismétlődő Egyenlítő című műsorában.

TOP 5