Skip to main content

A YouTube közvetíti két amerikai és egy egyiptomi diák kísérletét, mellyel megnyerték a YouTube Space Lab elnevezésű nemzetközi tudományos diákversenyt.

A diákok feladata az volt, hogy tervezzenek olyan kísérletet, melyet az űrben is végre lehet hajtani. A több fordulóból álló megméretés két győztes pályamű kiválasztásával zárult.

A nyertes kísérleteket a Nemzetközi Űrállomás űrhajósai fogják bemutatni szeptember 13-án, csütörtökön, magyar idő szerint 14.30-tól. A 40 perces élő közvetítést több mint 400 km-rel a Föld fölöttről, a Nemzetközi Űrállomásról sugározzák.

A műsor elején a nézők beszélgetést láthatnak a győztes diákokkal és néhány különleges meghívottal, akiket a Google+ Hangouts videochat-eszköze köt össze egymással. Ezután kapcsolják a Nemzetközi Űrállomást, amelyen Sunita Williams amerikai űrhajós mutatja be a győztes kísérleteket. A közvetítést a verseny hivatalos YouTube csatornájánbárki élőben követheti.

A versenyen a diákok egyénileg és csapatban is indulhattak. A YouTube Space Lab döntőjébe, tehát a világ legjobb 60 pályázója közé 3 magyar diák is bekerült, ketten közülük csapatként neveztek.

Forrás: http://www.hirado.hu/Hirek/2012/08/29/17/Diakok_kiserleteit_kozvetiti_eloben_az_urbol_a_YouTube.aspx

TOP 5